От предишни проучвания е известно, че температура около 75°C неутрализира частиците SARS-CoV-2. Това обаче отнема от 1 до 20 минути, което рязко намалява практическата употреба на тази технология.

Коронавирусът, Пентагонът и имплантът, който открива COVID-19 дори без симптоми

Как Пентагонът ще бори коронавируса

На война като на война

Учени от Тексаския университет A&M са на път да решат този проблем. Те са измислили как да унищожат коронавируса за половин секунда.

Американските учени са създали технология, която може да се използва за много бързо, почти светкавично неутрализиране на частици от новия тип коронавирус. Идеята им е първо да нагреят разтвора с коронавирусни частици до 72°C и след това веднага да се охладят.

Снимка 529189

Източник: iStock

За да проверят дали това ще работи, учените направили експериментална инсталация от тънка тръба от неръждаема стомана с диаметър 1,5 мм, която последователно е потопена в два контейнера - със загрято олио и лед. По време на експеримента през тази тръба минава разтвор с частици коронавирус. 

Снимка 529195

Източник: Wiley Online Library

Той първо се загрява в съд с олио, след това се охлажда в съд с лед. Те установили, че за неутрализиране на SARS-CoV-2 е достатъчно разтворът да се нагрее до 71,8 °C.В същото време концентрация на коронавирус в разтвора намалява почти 100 хиляди пъти. Това е достатъчно, за да неутрализира вируса и да предотврати разпространението му. А времето за което се неутрализира е точно 0,51 секунди, пише ТАСС.

Коронавирусът, басейните и неутрализира ли хлорът COVID-19

Можем ли да се заразим с COVID-19 в басейн

Учените дават отговор на въпроса

Учените се надяват, че тази технология може да се използва в системи за вентилация, климатизация и отопление на помещения. Предвижда се тя да се използва не само в борбата с коронавируса, но и с грип и други заболявания. 

Статия е публикувана в научното списание Biotechnology and Bioengineering.