Много проучвания показват, че коронавирусът може да се разпространява и по не толкова директни начини, например чрез канализацията. Това е и причината за опасенията, че басейните могат да бъдат един от начините за разпространението му.

Коронавирусът, физическата активност и как влияе на протичането на COVID-19

Повече движение за по-лек COVID-19

Колко минути на ден са ни необходими

Учени от Великобритания начело с проф. Уенди Баркли от лондонския Imperial College си поставят за цел да установят колко сериозна е опасността да се заразим в басейни, ако водата в тях е хлорирана. Те събрали водни проби от няколко популярни обществени басейна в Лондон, смесили ги с вирусни частици и проследили дали те оцеляват при такива условия.

Резултатите от изследването показали, че хлорът е неутрализирал повече от 99,99% от частиците на коронавируса и е унищожил следите от присъствието му във всички проби с изключение на една, в която водата е била недостатъчно хлорирана. Въпреки това, дори и в този случай, в пробата са останали само следи от частици на SARS-CoV-2, чиято заразност е намаляла с повече от 50 пъти.

Снимка 528221

Източник: iStock

Резултатите от тази работа доказват, че коронавирусът не може да се разпространява в басейни, ако техните служители спазват всички стандарти за хлориране и пречистване на водата от замърсяване.

Учените обаче подчертават, че любителите на плуването все още трябва да спазват социална дистанция и да използват лични предпазни средства, за да не предават вируса по въздуха или други възможни канали за предаване, пише ТАСС.

Слънчевата светлина, коронавирусът и каква е връзката с броя жертви на COVID-19

Повече слънце, по-малко COVID-19 жертви

Витамин D ли е причината

Резултатите от наблюденията на учените са публикувани в статия в списанието bioRxiv. Статията на учените все още не е прегледана от независими експерти или от редакторите на научни списания, а това означава, че изводите трябва да се третират с повишено внимание.