Въпросителните около COVID-19 остават много, но научните открития в борбата с вируса не спират да се множат. Поредното постижение идва директно от Пентагона и определено успя да привлече вниманието ни.

Слънчевата светлина, коронавирусът и каква е връзката с броя жертви на COVID-19

Повече слънце, по-малко COVID-19 жертви

Витамин D ли е причината

Знаем добре кои са първите симптоми на коронавируса и сме непрекъснато нащрек за тях, защото ни е грижа не само за нашето здраве, но и за това на околните. За съжаление обаче, тях можем да заразим и преди да сме проявили каквато и да е симптоматика.

Учени от DARPA (правителствена агенция към Министерство на отбраната на САЩ, която се занимава с развитието на новите технологии в американската армия) разработват специален имплант, който се поставя под кожата и служи за ранно дигностициране на COVID-19 по кръвен път.

Този имплант всъщност е сензор, който непрекъснато анализира кръвта на човека. А в нея протичат конкретни химични процеси, които са предвестници на това, че утре или след два дни ще се прояви и някои от познатите симптоми на коронавируса.

Пенсионираният полковник Мат Хепбърн, военен лекар по инфекциозни болести, обяснява пред CBS, че имплантът действа на принципа на лампичката за двигателя на колата - известява, когато открие нещо нередно.

Информацията от сензора се получава в рамките на три до пет минути и позволява взимането на своевременни мерки, за да се стопира заболяването на ранен етап, както и неговото разпространение от носителя.

Снимка 526682

Източник: iStock

Учените от DARPA също така са създали революционен филтър, който може да премахва вируса на COVID-19 от кръвта. Той се свързва с машина за диализа, "изважда вируса и връща кръвта обратно".

Коронавирусът, настинката и може ли да ни предпази от заразяване с COVID-19

Предпазва ли настинката от коронавируса

По-малкото зло

Тези научи постижения обаче са военни разработки и на този етап са създадени за използване в армията. Но не са едно и две подобно открития, които след известно време влизат в масова употреба.