Импулсът често е враг на нашите финанси - особено в навечерието на празничния сезон. Хубаво е добре да проучим и да обмислим какво правим, особено когато купуваме онлайн.

Черен петък, промоции, продажби, печалби и откъде идва името на този ден

Откъде идва името на Черния петък

И “черното” хубаво ли е, или не

А стане ли въпрос за Черен петък, можем да бъдем много неразумни. В главата ни веднага изникват десетки образи от предишните години на жертви на пазарната лудост, включващи дълги опашки, празни рафтове и бойни сцени на ожесточени клиенти, борещи се със зъби и нокти за последния намален телевизор.

Тази година, предвид факта, че цените се покачват с най-бързото си темпо от над 40 години и още по-голямото желание да спестяваме, очакваме дори още по-страшни гледки. От Which? - великобританска организация за защита на потребителите, която се занимава с анализ, предупреждават, че Черният петък "рядко е най-евтиното време за пазаруване."

Снимка 596101

Източник: iStock

Затова и хората, търсещи изгодни "сделки" този Черен петък, трябва да са наясно, че повечето оферти всъщност не предлагат истински отстъпки. Анализът на повече от 200 намаления от миналия Черен петък установява, че 98% са били по-евтини или на същата цена през други периоди от годината, според данните на потребителската група Which?.

анкета

Ще се възползвате ли от отстъпките на Black Friday?

Виж резултати

Да, винаги си намирам нещо изгодно 18.2%

Да, но само онлайн 8.1%

Не, това е измама 55.4%

Не, ще чакам намаленията по Коледа 18.2%

Предупреждението идва някак естествено на фона на всички прогнози. Смята се, че броят на хората, посещаващи магазините в Обединеното кралство този Черен петък, ще бъде с 12.8% по-висок от 2021 г., според експертите по търговия на дребно Springboard.

В настоящата ситуация много хора са подложени на допълнителен натиск да правят спестявания, тъй като разходите за живот се покачват. Затова и Черният петък и Кибер понеделникът се очаква да са най-натоварените дати в календара за търговията на дребно, отбелязват от BBC.

От Which? обаче си правят труда да анализират 214 оферти за Черен петък от миналата година в седем големи търговци на дребно, които предлагат продукти за дома и техника - Amazon, AO, Argos, Currys, John Lewis, Richer Sounds и Very. За целта сравняват цените им всеки ден през шестте месеца преди и след Черния петък, който през 2021 г. се падаше на 26 ноември.

Така установяват, че 86% от стоките са били по-евтини или на същата цена като в деня на Черния петък през шестте месеца преди разпродажбите. Около 98% пък са били по-евтини или на същата цена през други периоди от годината. 

Снимка 596102

Източник: iStock

Един от примерите, които дават, е хладилник Bosch в универсалния магазин John Lewis. Предлаган за 869 британски лири в деня на Черния петък, той се продава с 20 британски лири по-евтино след разпродажбата, като запазва по-ниската си цена до следващата година.

Черен петък 2022 и пет трика, за да извлечем максимума от намаленията

5 трика, за да извлечем максимума от Черния петък

Масовата истерия по пазаруването започна

Според Which?, Amazon и Very са "най-лошите търговци на дребно", защото имат много "съмнителни отстъпки".  Те установяват, че повече от 70% от продуктите, включени в техния анализ, са по-евтини през други периоди от годината в сравнение с цената им в Черния петък. Затова от организацията предупреждават хората да бъдат предпазливи и внимателно да проучват желания продукт, който са набелязали, преди да го закупят от дадено място.