Черният петък е най-дългоочакваният ден от годината за потребителите по целия свят. Отвсякъде валят всевъзможни оферти "за без пари", а заради пандемията суматохата се прехвърли от физическите в онлайн магазините.

И докато основателно можем да търсим произхода на въпросните намаления в САЩ, предколедните разпродажби вече са навсякъде. Но как започва всичко? Ето няколко факта, които отговарят на въпроса.

Какво е Черен петък

Това е търговско събитие с промоции, което се провежда в деня след американския празник Ден на благодарността (пада се в последния четвъртък на ноември).

Снимка 505631

Източник: iStock

Терминология

Терминът Черен петък се използва за първи път през септември 1869 г. По това време Джей Гулд и Джеймс Фиск се опитват да превземат пазара на злато на Нюйоркската фондова борса. Те обаче не успяват, а фондовият пазар се срива.

Терминът "на черно" всъщност означава "да спечеля". Следователно черен петък е, когато магазините преминават от "на червено" (което означава в дълг), към "на черно".

Истинска история

Истинската история зад Черния петък всъщност е, че през 50-те години полицията във Филаделфия започва да нарича деня след Деня на благодарността "черния петък" в отговор на тълпите от хора и огромните задръствания, причинени от началото на коледното пазаруване, пише Stars Insider.

Снимка 505630

Източник: iStock

Инциденти

Черният петък е известен с големия брой инциденти, причинени от хаоса. През 2008 г. 34-годишен мъж е стъпкан до смърт, когато тълпа от 2000 души, се опитва да влезе наведнъж през вратата на магазин в Ню Йорк. Ранени са още 11 души.

Как го правят англичаните

Докато жителите на Великобритания наричат Черния петък просто още един "американизъм", в последно време продажбите през този ден там се увеличават значително.

Как го правят мексиканците

В Мексико Черният петък се нарича "El Buen Fin" (добър уикенд). Съществува от 2011 г. и се пада в дните, предхождащи честването на Мексиканската революция, която винаги се празнува в понеделник.

Как го правят в Панама

В Панама уикендът на Черния петък всъщност е преместен през септември, за да се увеличат продажбите през този период.

Снимка 554945

Източник: iStock

Как го правят в Норвегия

В скандинавската страна Черният петък вече е категоризиран като "най-важния ден за пазаруване".

Как го правят колумбийците

В Колумбия има повече от един Черен петък. Въпреки че пазаруват в деня след американския Ден на благодарността, те имат и други подобни дни през годината, един от които се пада през май.

анкета

Ще се възползвате ли от отстъпките на Black Friday?

Виж резултати

Да, винаги си намирам нещо изгодно 18.1%

Да, но само онлайн 8.1%

Не, това е измама 55.2%

Не, ще чакам намаленията по Коледа 18.5%

Как го правят в Ирландия

В Ирландия Черният петък се превръща в невероятно печеливш ден както за собствениците на магазини, така и за купувачите заради големите отстъпки.

Тълпите и пандемията

Нетърпеливостта на купувачите може да доведе до нежелано струпване на тълпи. През 2020, 2021 г. и настоящата 2022 г. търговците намериха решения като онлайн продажби или удължаване на промоциите на Черния петък до седмица или дори до цял месец.

Снимка 554946

Източник: iStock

Най-доходоносният ден

Противно на това, което може би си мислим, Черният петък не е най-печелившият ден за търговците в САЩ. Въпреки това, събитието генерира наистина голям оборот. През 2017 година само в Щатите търговците реализират печалби на стойност 7,9 милиарда долара.

Продукти

През последните години изглежда, че технологичните артикули са най-продаваните продукти на Черния петък. Това важи особено при онлайн пазаруването.

Най-евтините продукти...

Широко разпространен мит, поддържан от собствениците на магазини, е, че промоциите, предлагани на Черния петък, винаги ще бъдат най-добрите през годината.

Докато средната цена на продуктите на този ден може и да е по-ниска, някои артикули могат да бъдат по-евтини по друго време на годината. Всичко зависи от търсенето и предлагането, както и от законите на всяка държава.