Най-дългоочакваният ден от годината за потребителите по целия свят е вече тук. Отвсякъде валят всевъзможни оферти "за без пари", а хаосът в търговските центрове е пълен.

Черен петък 2019 и пет трика, за да извлечем максимума от намаленията

5 трика, за да извлечем максимума от Черен петък

Утре е масовата истерия по пазаруване

И докато основателно можем да търсим произхода на въпросните намаления в САЩ, предколедните разпродажби вече са навсякъде. Но как започва всичко? Ето няколко факта, които отговарят на въпроса.

Какво е Черен петък

Това е търговско събитие с промоции, което се провежда в деня след американския празник Ден на благодарността (пада се в последния четвъртък на ноември).

Терминология

Терминът Черен петък се използва за първи път през септември 1869 г. По това време Джей Гулд и Джеймс Фиск се опитват да превземат пазара на злато на Нюйоркската фондова борса. Те обаче не успяват, а фондовият пазар се срива.

Истинска история

Истинската история зад Черния петък всъщност е, че през 50-те години полицията във Филаделфия започва да нарича деня след Деня на благодарността "черния петък" в отговор на тълпите от хора и огромните задръствания, причинени от началото на коледното пазаруване, пише Stars Insider.

Снимка 505630

Източник: iStock

Терминология

Терминът "на черно" всъщност означава "да спечеля". Следователно черен петък е, когато магазините преминават от "на червено" (което означава в дълг), към "на черно".

Инцидент

Черният петък е известен с големия брой инциденти, причинени от хаоса. През 2008 г. 34-годишен мъж е стъпкан до смърт, когато тълпа от 2000 души, се опитва да влезе наведнъж през вратата на магазин в Ню Йорк. Ранени са още 11 души.

Как го правят англичаните

Докато жителите на Великобритания наричат Черния петък просто още един "американизъм", в последно време продажбите през този ден там се увеличават значително.

Как го правят мексиканците

В Мексико Черният петък се нарича "El Buen Fin" (добър уикенд). Съществува от 2011 г. и се пада в дните, предхождащи честването на Мексиканската революция, която винаги се празнува в понеделник.

Как го правят в Панама

В Панама уикендът на Черния петък всъщност е преместен през септември, за да се увеличат продажбите през този период.

Как го правят в Норвегия

В скандинавската страна Черният петък вече е категоризиран като "най-важния ден за пазаруване".

Снимка 505632

Източник: iStock

Как го правят колумбийците

В Колумбия има повече от един черен петък. Въпреки че пазаруват в деня след американския Ден на благодарността, те имат и други подобни дни през годината, един от които се пада през май.

Как го правят в Ирландия

В Ирландия Черният петък се превръща в невероятно печеливш ден както за собствениците на магазини, така и за купувачите заради големите отстъпки.

Тълпите и числото 2020

Нетърпеливостта на купувачите може да доведе до нежелано струпване на тълпи. През 2020 г. търговците търсят решения като онлайн продажби или удължаване на продажбите на Черния петък до седмица или дори до цял месец.

Най-доходоносният ден

Противно на това, което може би си мислим, Черният петък не е най-печелившият ден за търговците в САЩ. Въпреки това, събитието генерира наистина голям оборот. През 2017 година само в Щатите търговците реализират печалби на стойност 7,9 милиарда долара.

Снимка 505631

Източник: iStock

Продукти

През последните години изглежда, че технологичните артикули са най-продаваните продукти на Черния петък. Това важи особено при онлайн пазаруването.

Най-евтините продукти...

Широко разпространен мит, поддържан от собствениците на магазини, е, че промоциите, предлагани на Черния петък, винаги ще бъдат най-добрите през годината.

Онлайн пазаруването, необмислените покупки и болестно състояние ли са

Болест ли е онлайн пазаруването

Що е то ониомания

Докато средната цена на продуктите на този ден може и да е по-ниска, някои артикули могат да бъдат по-евтини по друго време на годината. Всичко зависи от търсенето и предлагането, както и от законите на всяка държава.