Навън си е истинска есен и малко са по-приятните удоволствия от това да се сгушим на топло с чаша горещ чай. Напитката е на особена почит през студените месеци, но нищо чудно да си я консумираме редовно, по всяко време на годината, привлечени от ползите, за които сме чували.

Чаят, отслабването и как да си направим перфектната напитка за плосък корем

Чай за плосък корем

Какво и как да пием

Ето кои са няколко от основните предимства от ежедневното пиене на чай, както и на какъв точно вид да се спрем, ако целим въпросния ефект.

За здраво сърце

Чаят има противовъзпалителни свойства и поддържа кръвоносните съдове здрави, с което и върху сърцето пада по-малко натоварване. Освен това се намалява образуването на опасни плаки по стените на жизненоважни артерии. За постигането на този ефект, учените препоръчват до три чаши черен чай на ден.

Снимка 553196

Източник: iStock

За по-добър сън

Е, тук ни трябва чай, който не съдържа кофеин - най-добре билков. Чаша или две вечер могат да ни избавят от безсънието, стига да не е станало сериозен, хроничен проблем.

За по-добър фокус

Свикнали сме да отреждаме на кафето тази задача. Но с нея успешно може да се справи и чаша чай със съдържание на кофеин - черен или зелен. Теанинът е аминокиселина, която се среща само в чая. Тя релаксира мозъка и му помага да си почине, но и бързо го фокусира, когато това е необходимо.

За по-добър метаболизъм

Тук отново се нуждаем от чаша чай с кофеин. С нея можем да горим до 100 калории повече на ден. Разбира се, трябва да следим и да не прекалим с дневния прием на кофеин. Една чаша зелен чай съдържа около 40 милиграма, а на ден не бива да приемаме повече от 300-400.

Снимка 553197

Източник: iStock

За намаляване на риска от Алцхаймер

Тук основният играч е зеленият чай, който ефективно ни предпазва от оксидативния стрес, а оттам намалява и вероятността от развитието на неврологичното заболяване. Полифенолите пък защитават мозъчните клетки от увреждане. Същият ефект има и чаят от изсушени маслинови листа, който е страхотен и за имунитета, а не съдържа кофеин, предава The Healthy.

За по-здрави зъби

Да, чаят може леко да оцвети зъбите ни, но определено си заслужава. Конкретно зеленият има антибактериален ефект и може да намали количеството на бактериите в устната кухина, които образуват кариеси. 

За по-малък риск от диабет

Ежедневната консумация на черен чай намалява риска от диабет тип две, защото помага за контрол на нивата на кръвна захар след хранене. Дори ако сме консумирали храни, съдържащи захароза, нивата остават ниски. 

Снимка 553195

Източник: iStock

За по-малък риск от онкологични заболявания

Тук главно действащо лице отново са антиоксидантите, които защитават от рак на кожата, простата, гърдата и дробовете. Различните видове чай имат различен ефект, но зеленият е  този с най-голямо количество антиоксиданти.

За какво да внимаваме

И тук важи правилото, че много хубаво не е на хубаво. Катехините, антиоксиданти в чая, могат да попречат на абсорбирането на желязо от организма. Така че е добре да контролираме количеството зелен чай, което изпиваме на ден, за да не се окажем с диагноза анемия.

Същите катехини могат и да си взаимодействат с някои хапчета за сърце и кръвно налягане, затова е добре да се консултираме с лекар, ако приемаме такива. 

Чаят, тънкостите в приготвянето му и как да направим перфектната чаша

Как да направим перфектната чаша чай

Детайлите са от значение

Препоръчителното количество чай, което е добре да изпиваме дневно, зависи най-вече от това какъв вид предпочитаме. За зеления чай горната ни граница трябва да е три до пет чаши дневно. Учените също така препоръчват да консумираме чая неподсладен, както и да си го купуваме насипен, а не в пакетчета.