Много са факторите, от които зависи здравето ни. Обичайните ги знаят и децата: правилно хранене, достатъчно движение, повече смях. Някои по-непредвидени обаче се доказват с помощта на клинични проучвания.

5 минути ходене на всеки половин час в офиса - рецептата за ниско кръвно и кръвна захар

Проста рецепта за ниско кръвно и кръвна захар

Когато само 5 минути са достатъчни

Като това на Катрин Форд от университета Карлтън в Отава, разработено съвместно с Университета на Люксембург и публикувано в British Medical Journal. То доказва, че съжителството с партньор намалява нивата на кръвната захар, както и вероятността от развитие на диабет тип 2.

Обяснението е, че да имаме социална подкрепа в зрелия си живот е от особено значение за здравето. Очевидно тя не зависи от това точно какви са отношенията с партньора ни, както показва още проучването на Форд.

Снимка 507063

Източник: iStock

Защото независимо дали се разбираме чудесно с него и помежду ни цари любов, или пък точно обратното, влиянието върху кръвната захар е едно и също. Важното е да не живеем сами.

"Засилената подкрепа за по-възрастни хора, които са минали през загуба на връзката си независимо дари заради развод, или смърт, както и разрушаването на негативните стереотипи, свързани с романтичните връзки в по-късен етап от живота, може да се окажат отправни точки за справяне с рисковете за здравето", казва Катрин Форд пред Guardian.

Снимка 605608

Източник: iStock

Изследването на университетите на Отава и Люксембург ползва за основа предишни проучвания, които доказват здравословните ползи от това да имаме партньор в по-късна възраст, както и други, които показват корелация между развитието на диабет и социалната изолация.