Повече от 350 слона са загинали в северна Ботсвана при мистериозни обстоятелства. Трагичното събитие е описано от учените като "природозащитна катастрофа".

Африканските слонове, убийствата заради бивни и как оцеляват

Защо на слоновете вече не им растат бивни

И каква е нашата вина

В началото на май в делтата на Окаванго бе съобщено за куп смъртни случаи от слонове, като към края на месеца вече има загинали 169. До средата на юни броят им се е удвоил, като според местни източници 70% от смъртните случаи са струпани около водни дупки, пишат от BBC.

Правителството на Ботсвана все още не е взело нужните проби от местата, където са намерени животните, така че няма информация какво причинява смъртта им и дали би могла да представлява риск за човешкото здраве. Двете основни възможности са отравяне или неизвестен патоген. Антраксът - първоначално смятан за най-вероятната причина - е изключен.

Снимка 383755

Източник: iStock

Отравянето с цианид - често използвано от бракониери в Зимбабве - остава една от възможностите. Според местните доклади, на труповете е имало по-малко лешояди от очакваното, но никой от слоновете не е показвал признаци на по странно поведение.

Местни свидетели твърдят, че някои слонове са били видени да се разхождат в кръгове, което пък е индикация за неврологично увреждане. Много от все още живите слонове изглеждат слаби и изморени, което предполага, че се очаква да има нови смъртни случаи през следващите седмици.

Природозащитниците смятат, че броят на труповете вероятно е дори още по-голям, тъй като според тях много от починалите животни все още не са открити. Загиналите слонове са на различна възрасти и от двата пола.

В делтата на Окавангоима около 15 хиляди слона, 10% от общия брой на страната. Еко туризмът допринася между 10-12% от БВП на Ботсвана и е на второ място след добивът на диаманти. Според The Guardian смъртта на слоновете е природозащитна катастрофа и не говори добре за държава, която не успява да защити най-ценния си ресурс.

Тайланд, Anantara Golden Triangle Elephant Camp & Resort и нощувките в стъклени балони сред слонове

Една нощ в тайландската джунгла

Със слона, моя приятел