Нанотехнологиите и биотехнологиите със сигурност ще обърнат представите ни за медицина през идните години, размивайки границите между фикция и наука. 

Илон Мъск, Neuralink, опитите с мозъчните импланти и маймуни и критиките срещу тях

Тъжната съдба на маймуните с чип на Neuralink

А какво ли ще се случи с хората доброволци

Ако съдим по откритията в последно време, можем да заключим, че имплантите ще имат централна роля в здравеопазването и грижите за здравето като цяло. 

Един от най-новите продукти в тази сфера е биоразградим имплант, който действа като болкоуспокояващо чрез буквално охлаждане на нервите, а негови създатели са учени от Северозападния университет в Илиной, САЩ. 

Снимка 579546

Източник: Northwestern University

Имплантът представлява тънка лента, която се увива около определена нервна структура, като едната му част остава над кожата. 

През нея се вливат азот и перфлоропентан (PFP), които стигат до нерва, охлаждат до 10 градуса по Целзий, и след това се връщат обратно навън. 

Имплантът се разгражда напълно в тялото в рамките на до шест месеца и целта е да замести опиатите като средство за анестезия, пише New Scientist. 

Снимка 579547

Източник: Northwestern University

Той би могъл да бъде ползван и като заместител на леда, който може да увреди кожата при продължително приложение, при третиране на леки наранявания и охлузвания. 

Засега имплантът с азот и PFP е тестван само при плъхове, а резултатите сочат, че чувствителността в наранените зони спада с до седем пъти. 

Евкалиптът - растение с много ползи за здравето при настинка, грип, болка и стрес

Евкалиптът - растение с много ползи за здравето

И как да се възползваме от тях

Преди да бъде одобрен за приложение при хора, технологията ще премине още тестове с животни, а учените успоредно с това ще развиват и постоянен болкоуспокояващ имплант, който не се разгражда и завинаги остава там, където е поставен.