През април миналата година Илон Мъск се похвали с най-голямото постижение на компанията му Neuralink до този момент - успешен опит с маймуна с имплантиран в мозъка чип, която може да играе известна игра само със силата на мисълта си.

Neuralink и маймуната с мозъчен имплант, която играе Pong с ума си

Чипираната маймуна на Neuralink, която играе игри с ума си

Технологиите на Neuralink напредват

Докато за някои това бе наистина впечатляващ научен пробив, за други е по-скоро притеснително, защото следващата стъпка е ясна - опити с хора. Наскоро милиардерът обяви, че търси директор на клинични изпитвания, което е ясен знак, че скоро те ще преминат на следващо ниво, за да се докаже ефективността на чипа N1 не само при животни.

На фона на тази новина защитници на правата на животните разпространиха тревожна информация за опитите, правени с макаци. Според Комитета на лекарите за отговорна медицина (PCRM), тестовете между 2017 и 2020 г. са довели до обриви, мозъчни кръвоизливи и други здравословни проблеми при маймуните.

Снимка 516635

Източник: Neuralink

В експериментите в партньорство между Калифорнийския университет в Дейвис и Neuralink, са използвани 23 маймуни, 15 от които са починали или са били евтаназирани в резултат на усложнения или "неадекватни грижи за животните".

Защитниците са подали колективна жалба на база на девет установени нарушения по Законна на хуманно отношение към животните. "Много, ако не всички от маймуните са изпитали изключително страдание в резултат на неадекватните грижи и на силно инвазивните импланти в главата по време на експериментите, извършени в преследване на развитието на това, което Neuralink и Илон Мъск публично описват като интерфейс мозък-машина", твърдят те.

Снимка 526300

Източник: YouTube / Neuralink

Допълва се също така, че имплантите се поставят в мозъка чрез пробиване на дупки в черепите на животните. А това води до непрекъснато повтарящи се инфекции и става сериозна заплаха за живота и здравето им. Докладва се и за случаи, в които маймуните започват да се "самоунищожават", предава Daily Mail.

Илон Мъск, Neuralink и първите опити с мозъчни чипове върху хора

Още една стъпка напред за мозъчните чипове на Мъск

Няма отказване, само забавяне

Всички тези притеснителни твърдения пък водят до логичния въпрос какво би се случило с доброволците, които ще се съгласят да участват в следващата експериментална фаза на мозъчните импланти, както и дали това въобще трябва да се позволява. Така че очевидно Мъск и Neuralink ще трябва да извървят доста дълъг път и да отговорят на много въпроси, докато стигнат до заветната си цел.