Neuralink безспорно е най-противоречивият проект на Илон Мъск. Компанията бе основана през 2016 г. с идеята да създава мозъчни импланти, които да пренесат комуникацията между човек и машина на съвсем ново ниво. Очаквано това бе прието доста противоречиво, но мненията на някои не успяха да спрат милиардера да следва мечтата си, която все още изглежда малко като научна фантастика.

Тестовете на Neuralink с чипове в мозъка - ще успее ли Мъск да чете мисли

Ще успее ли Мъск да чете мисли

Пак нагази в дълбоки води

Първите експерименти с мозъчни чипове бяха проведени върху макаци в периода 2017-2020 г. Според изнесена в медиите информация, повечето маймуни, участвали в опитите, сa починали от различни усложнения в здравословното състояние или се е наложило да бъдат евтаназирани. Въпреки това, миналата година от Neuralink обявиха, че търсят доброволци, които да станат първите чипирани хора.

Е, известно време по-късно дойде моментът Илон Мъск да се похвали, че първият човек с поставен мозъчен имплант вече е факт. Това разбрахме от публикация от преди няколко часа в социалната мрежа Х.

Предприемачът се похвали, че човекът е бил подложен на манипулацията в неделя, 28 януари, и сега се възстановява успешно. Първоначалните резултати откриват обещаващи пикове в дейността на невроните, както и в нервните импулси. 

Разбираме също така, че първият продукт на компанията Neuralink носи името Telepathy. Безжичният мозъчен чип позволява "контрол на вашия телефон или компютър, а чрез тях почти всяко устройство, само чрез мисъл".

Първите, които ще могат да се възползват от миниатюрното устройство, сa хора, които по една или друга причина не могат да използват крайниците си.

Илон Мъск си позволява да даде за пример състоянието на покойния учен Стивън Хокинг, който страдаше от заболяване на моторните нерви. "Представете си, че той можеше да комуникира по-бързо от бърза машинописка или аукционер. Това е целта", изказва се отново гръмко милиардерът, цитиран от ВВС.

Засега от Neuralink не дават повече информация дали има и други хора, които ще вземат участие в клиничните изследвания. А провеждането на подобни тестове с доброволци далеч не значи, че скоро безжичните мозъчни импланти ще станат масови. Необходимо е много време и доказателства за тяхната безопасност, за да започнат да сe прилагат извън обхвата на изследванията.

Илон Мъск, Neuralink, опитите с мозъчните импланти и маймуни и критиките срещу тях

Тъжната съдба на маймуните с чип на Neuralink

А какво ли ще се случи с хората доброволци

Освен компанията на Илон Мъск, на този етап има още няколко, които разработват мозъчни импланти и или скоро ще започнат, или вече са започнали клинични изпитания. Това са Synchron, Precision Neuroscience, Paradromics и Blackrock Neurotech. И очевидно комнкуренцията и в тази област след години ще стане ожесточена, колкото и невероятно да ни се струва днес.