Т. нар. "сини зони" са уникални общности по света, в които хората живеят дълъг и здравословен живот до и след 100 години. Това, което свързва тези хора, са общата среда, начина им на живот и... боба.

Храненето, растителният протеин, месото и как да удължим живота си с до 13 години

Промените в храненето, които удължават живота с до 13 години

Ефект на всяка възраст

Точно така, става въпрос за бобовите растения, които са част от диетата на столетниците. Общностите им са срещани в Икария (Гърция), Окинава (Япония), Никоя (Коста Рика), Лома Линда (Калифорния) и италианският остров Сардиния. Авторът и предприемач Дан Бютнер, който е прекарал десетилетия в изследване на "сините зони" споделя, че в храненето си дълголетниците залагат основно на растителна храна и бобови култури.

Бобът, грахта, фасулът, лещата и нахутът са все богати на хранителни вещества, включително мед, желязо, магнезий, калий, фолиева киселина, цинк, лизин (основна аминокиселина) и много протеини и фибри. Последните са от особено значение за доброто ни чревно здраве, имунна функция и предотвратяването на възпалението.

Снимка 627542

Източник: iStock

Всеки вид бобови има различен хранителен профил, така че най-препоръчително е да хапваме от всеки. Червеният боб например е богат на повече фибри от останалите, черният и тъмночервеният боб са пълни с калий, а пък в нахута има много магнезий, обяснява Дан Бютнер. Той изтъква още, че бобовите са богати на растителен протеин, който е за предпочитане пред животинския, тъй като има повече хранителни вещества и по-малко калории.

Ползите от яденето на бобови растения обаче не с изчерпват с това. Разтворимите фибри в тях могат да спомогнат за понижаването на холестерола и предотвратяването на развитието на диабет тип 2, като стабилизират кръвната захар. Според проучване от 2001 г. яденето на боб четири пъти седмично намалява вероятността от поява на сърдечни заболявания с 22%. А според друго изследване от 2004 г. хората могат да удължат живота си с още осем години за всеки прием на 20 грама бобови растения.

Снимка 627543

Източник: iStock

Хората, които се стремят да свалят килограми, също могат да усетят ползите от консумирането на бобови. И това отново е подкрепено с научни факти. Преглед на проучвания от 2016 г. установява, че хората, които са яли около 250 грама боб всеки ден в продължение на шест седмици, са загубили с почти половин килограм повече от хората, които не са консумирали боб, пише CNN.

Кои са най-лесните и непретенциозни за отглеждане зеленчуци

Кои са най-лесните и непретенциозни за отглеждане зеленчуци

И в градината, и на балкона

Не на последно място, бобовите храни щадят и семейния бюджет, тъй като не са особено скъпи. Разбира се, градинарите ентусиасти, които разполагат с подходящи условия, могат дори и да си ги засадят у дома.