Често говорим за перфектните женски тела, които ни заливат отвсякъде, за Photoshop и за изкривените стандарти за красота. Но мъжете също не са пощадени от тенденцията. Защото и те са подложени на не по-малка атака от снимки на изваяни спортисти, които навират в лицата им всяко едно мускулче по тялото си.

И така днес говорим не само за анорексия и булимия, но и за един друг вид психично разтройство - бигорексията. То е познато и като мускулна дисморфия и засяга предимно мъжете. Изразява се в изкривена представа за начина, по който изглеждаме. 

Ако при анорексията и булимията все намираме себе си за дебели, дори да сме плашещо слаби, при бигорексията фикс идеята е за мускули и релеф. Манията по постигането на резултати като при професионален бодибилдър води след себе си куп странични ефекти и никак не е за подценяване.

Снимка 434503

Източник: iStock

Всичко започна със Силвестър Сталоун и Арнолд Шварценегер и продължи с актьори като Джейсън Момоа и Скалата, и героите от комиксите, които създадоха стереотипа, че истинският мъж е планина от мускули.

Вина за разпространението на бигорексията със сигурност имат и всички инфлуенсъри и влогъри, които ежедневно демонстрират стриктен тренировъчен и хранителен режим, както и перфектните резултати от тях.

И това кара мнозина да гонят сляпо своя идеал за телосложение. Но дори и да са съвсем близо до него, те не виждат нещата така, както околните. А животът се превръща в една рутина - хранене, тренировки, сън. И всичко друго губи смисъл. Мисълта, че не изглеждаме перфектно, успява да надвие малките радости в живота.

Снимка 434502

Източник: iStock

Около 30% от хората, страдащи от мускулна дисморфия (диагноза, която се поставя от психолог), имат и един или друг вид хранително разтройство. В повечето случаи то е придружено от дефицит на хранителни вещества, който пък отключва редица заболявания.

Повечето мъже, които искат на всяка цена да бъдат големи и мускулести, взимат не само хранителни добавки като протеин, но и анаболни стероиди. Тези вещества могат да нанесат сериозна вреда на сърдечно-съдовата система, ако не се приемат под лекарско наблюдение. И най-притеснителното е, че това обсесивно-компулсивно разтройство става все по-разпространено, пише Guardian.

Груповите спортове, индивидуалните тренировки и какво да изберем спрямо характера си

Спортът, който ни пасва най-добре

Как да направим важния избор

Разбира се, не всички мъже, които тежат 150 килограма и вдигат толкова от лежанка, страдат от бигорексия. Някои са пределно наясно колко точно здрави и мускулести са и просто поддържат тази форма, без да се губят в идеали и стереотипи.