България все по-често се превръща в обект на тема за чуждите меди. И макар да си мислим, че отзивите са негативни, истината е, че пишат все по-хубави и любопитни неща за нас.

New York Times за клекшоповете в България

New York Times за клекшоповете в България

С какво провокирахме интереса на чуждата медия

Преди седем месеца New York Times пусна статия за клек шоповете, определяйки ги за едни от най-творческите пространства в София. Преди около година BBC пък посвети цял материал на българското кисело мляко.

България, която даде киселото мляко на света

България, която даде киселото мляко на света

Страната ни отново във фокуса на чуждите медии

Сега пак BBC пише за България, като я определя за"неразкритата кулинарна столица на Европа". Статията акцентира върху скрития потенциал на страната ни като кулинарна дестинация и върху непознатите за туристите храни.

От BBC разговарят с Милен Златев, който е главен готвач на "Таланти" - ресторант, в който работят и се обучават студенти през третия им семестър в HRC Culinary Academy.

Шеф Милен Златев, който има сериозен опит в кулинарията от България и чужбина, разказва за приготвянето на ястия от традиционната българска кухня, но със съвременни техники. А крайната цел е да се получи нещо различно и интересно.

Тъй като десертите са неговата страст, шеф Златев разкрива пред BBC и някои от любимите си сладки изкушения, които приготвя и на които учи своите ученици в Академията.

В материала за България се обръща специално внимание и на някои от най-добрите ресторанти в София. Сред препоръчаните попадат Made in Home, ресторантът на шеф Андре Токев и MoMa. Обяснено е и какво може да очаква един човек във всяко едно от заведенията.

Подробната статия акцентира и на т.нар. занаятчийска българска продукция, където попадат зрелите ръчно направените ядкови деликатеси Cheese The Queen, приготвени по автентична технология от био кашу, пробиотик и подправки, занаятчийските сладоледи Gelateria Naturale, както и някои от крафт бирите ни - Гларус, Айляк, Диво пиво и т.н.

От BBC пишат и за традиционните български храни, сред които няма как да се мине без шопска салата и българско кисело мляко. Някои от препоръчаните традиционни ястия са разделени по райони, като пататникът от Родопите и зеленото сирене от село Черни Вит. В статията се споменава и за Розовата долина с характерните за района розово масло и розовата вода, с които по думите на шеф Златев се приготвят много десерти и сладка.

Снимка 357833

Източник: БГНЕС

Като сравнително евтина, но много вкусна улична храна са класифицирани кебапчето, баницата, скарата, мешаната скара и айрянът.

Стана Катич от "Касъл" и българската баница

Пристрастията на една американска актриса към българската баница

Отскоро в България, но вече знае

Материалът завършва с винените региони на България, където е обяснено за някои най-характерните сортове грозде и вино на територията на страната, между които попадат мавруд и червен мискет.

Снимка 396281

Източник: BBC

Цялата статитя е илюстрирана прекрасно в подробна инфографика, която обяснява и визуализира къде и какво трябва да ядем и пием, ако сме в България.