Щом дойде време да почистим банята вкъщи, вероятно най-много време и внимание отделяме на повърхностите, които минаваме с дезинфекциращи препарати. Има обаче едно нещо в банята ни, което може би пренебрегваме, а не бива.

Белината и предимствата на универсалното дезинфекциращо средсво за чисти дрехи, кухня, баня и градина

Как най-правилно да почистим дома си с белина

Старо, но универсално изпитано средство

И това е завесата за душа. В случай че почистването ѝ ни се струва като трудна задача, няма нужда всеки път щом стане твърде мръсна, да я хвърляме и заменяме с нова. За щастие има доста лесни начини да се отървем от полепналите по нея замърсявания, които са и съвсем ефективни.

Преди да преминем към практическата част обаче, нека първо уточним защо е важно да почистваме завесата в банята. По думите на експертите за хората с нормална имунна мръсната завеса вероятно представлява сравнително малка заплаха и няма вероятност да причини някаква инфекция или заболяване. Дори и по нея да има видима плесен.

Цветните мръсни петна по завесата представляват всъщност биофилм от натрупването на микроорганизми, които се слепват. Тези микроорганизми обикновено идват от тялото ни или от водата, с която се къпем и обичат влажна среда. Затова когато завесата е мокра, по нея те много лесно могат да залепнат и да се размножат.

Снимка 599029

Източник: iStock

А определено не бихме искали това да се случи, тъй като бактериите и гъбичките потенциално могат да причинят кожни инфекции. И въпреки че рискът е малък, разбира се, че е по-добре да не се излагаме на него. Особено ако сме с по-слаба имунна система. Тогава сме изложени на повишен риск от заразяване с инфекции и микроби от околната среда.

И нека сега вече преминем към същинската част - как да поддържаме завесата за душа чиста.

Единият вариант е да я перем в пералнята. Този метод е подходящ както за платнени, така и за пластмасови завеси. Платнената най-добре да я перем на щадяща програма с топла вода с деликатен препарат, а пластмасовата - с хладка вода.

Снимка 599028

Източник: iStock

Има го и варианта при който завесата можем да изперем и на ръка. За целта ще трябва да забъркаме смес от една част оцет и четири части вода в бутилка със спрей. След това от разтвора пръскаме обилно върху плесенясалия участък. С този метод целта е оцетът да помогне за разграждането на плесента, полепнала по завесата. Накрая изплакваме завесата с топла вода и я окачаме, за да изсъхне.

Другият начин за пране на завесата на ръка е да я накиснем във вана, ако имаме такава вкъщи. Ваната пълним с вода и вътре добавяме четвърт чаша сода за хляб и капка перилен препарат. Потъркваме добре замърсените участъци, изплакваме и закачаме, за да изсъхне, пише Self Mаgazine.

Спиритуалната вана и как сами да си я приготвим за разпускане след стресиращ ден

Най-добрият начин да разпуснем след стресиращ ден

Коя е новата TikTok тенденция за абсолютен релакс

И накрая - последно по ред, но не и по важност - не е излишно да имаме предвид, че завесата в банята се пере на всеки три месеца или когато забележим мухъл, обезцветяване или странна миризма.