Ако се допитаме до по-възрастните хора около нас, вероятно първото нещо, което ще изникне в съзнанието им - когато става дума за почистване - е белината. Като че ли позабравихме това старо, добре дезинфекциращо средство в последните години. И не заради лоши качества, а заради голямото изобилие от почистващи препарати на пазара.

Пролетно почистване и няколко трика как да го направим с продукти от кухнята

Как да направим пролетното почистване бързо и лесно

И то с продукти от кухнята

Затова следващия път, когато решим, че искаме къщата ни да е идеално чиста, не би било лошо да се сетим за класическата белина. Защото, всъщност, тя е ефективен и мощен "инструмент", който спокойно може да се използва навсякъде. Дори и в градината.

Прането

Въпреки че обикновено белината се използва за бели дрехи, тя би могла да влезе в употреба и когато има нужда от силна дезинфекция - например за спортни дрехи или дамаски.

Снимка 570458

Източник: iStock

Но това, което повечето хора не знаят, е, че много цветни дрехи също биха могли безопасно да се перат и със стандартна белина. Просто преди употреба може да се тества малка част от тъканта (вътрешността на подгъва например) с белината.

За целта е нужно да се смесят две чаени лъжички белина с ¼ чаша вода, след което се нанася малка точка върху тъканта и се оставя да престои около минута. Ако материята не се обезцвети, спокойно може цялата да се третира с белина.

Кухнята

Лоша новина за колекцията от почистващи препарати за кухнята - белината би могла да свърши всичко вместо тях. Достатъчно е да се смесят ½ чаша белина с четири-пет литра вода - и това е идеалният дезифектант за плотове, мивки, плочки, подове, хладилника и дори за уредите от неръждаема стомана.

С така приготвения разтвор могат да се изчистят добре и пластмасови кофи за боклук, дори и пластмасовите дъски за рязане.

Банята

От пода до тавана - белината покрива всички нужди за дълбоко почистване и унищожаване на бактериите в банята.

Снимка 570457

Източник: iStock

С белина може дори да спасим пластмасовата завеса за душ от плесените. За целта просто я поставяме в пералнята заедно с комбинация от перилен препарат и 2/3 чаша белина. Това не само ще почисти завесата, но и ще предотврати повторната поява на мухъл.

А за ефективно почистване на плесен по плочките, може да смесим ¾ чаша белина с пет литра топла вода. С приготвената смес да избършем повърхностите, да я оставим да престои 10 минути и да изплакнем с топла вода, съветват от marthastewart.com.

Дворът

Сезонът на скарата и храненето на открито се завръща с пълна сила. Затова е добре да почистим хубаво пластмасовите градински мебели. За целта, разбира се, отново може да използваме белината. И пак да смесим ¾ чаша белина с пет литра топла вода и да забършем изцапаните повърхности (трябва да внимаваме обаче направената течност да не се оттича в градината).

Дезинфекцирането, почистването, някои митове и каква е разликата между тях

Какво трябва да знаем за дезинфекцирането и почистването

Определено не са едно и също нещо

Белината може да бъде полезна дори за почистване на саксиите за цветя. Това ще предотврати появата на мухъл или болести по растенията, които ще засадим в тях.