Въздействието на климатичната криза върху топенето на леда в Арктика е отразено в записи, които датират още от 1979 г. Антарктическият морски лед обаче варира много повече от година на година, което прави по-трудно да се види ефектът от глобалното затопляне.

Антарктида, Кървавият водопад и какво е обяснението за този странен феномен

"Кървавият" водопад на Антарктида

Един забележителен природен феномен

Въпреки това, огромните загуби на лед на Антарктида през последните шест години показват, че рекордните температурни нива на океана и свързаните с тях промени може да означават, че климатичната криза най-накрая се проявява в наблюденията.

Последно учените съобщават, че "никога преди не са виждали такава екстремна ситуация", тъй като площта на морския лед около Антарктида е достигнала рекордно ниско ниво. Освен това се очаква площта на леда да намалее дори още повече, преди тазгодишният летен сезон на топене да приключи.

Изследователите са изключително загрижени за антарктическия лед не отскоро. Още през 2014 г. климатичните модели предполагаха, че гигантската ледена покривка на Западна Антарктика (WAIS), която се намира на континента, е обречена на колапс поради нивата на глобално затопляне, наблюдавани още тогава. Учените предупреждават, че увеличаващата се загуба на морски лед излага ледените покривки и техните ледници на вълни, които ускоряват тяхното разпадане и топене.

Снимка 607346

Източник: iStock

"Никога преди не съм виждал такава екстремна ситуация без лед тук", споделя професор Карстен Гол от Центъра за полярни и морски изследвания "Хелмхолц" в института "Алфред Вегенер", Германия, който за първи път посещава региона през 1994 г.

Той казва също, че континенталният шелф е зона с размерите на Германия, в която вече няма никакъв лед. "Тревожно е като се има предвид колко бързо се случи тази промяна."

Изследователи от САЩ също споделят тревогите на колегите си. Те уточняват, че до 13 февруари площта на антарктическия морски лед е спаднала до 1.91 милиона квадратни километра.

Антарктида, микропластмаса и колко опасна е за уникалната екосистема на континента

Защо Антарктида разтревожи учените

Застрашен ли е континентът

Според германските учени пък интензивното топене може да се дължи на необичайно високите температури на въздуха на запад и изток от Антарктическия полуостров, които са били с около 1.5 градуса по Целзий над дългосрочната средна стойност, пише The Guardian.