Антарктида може и да е едно от най-изолираните и труднодостъпни места на планетата, но за съжаление глобалното замърсяване вече е достигнало и до там.

Дисепшън - антарктическият остров, изоставен в руини

Островът на заблудата в Антарктида

Интересната история на остров Дисепшън

Потвърждение за това е най-новото откритие, което са направили новозеландски учени на континента.

В прясно паднал сняг те са намерили микропластмаса. Частиците, по-малки от оризово зърно, и преди са били откривани в антарктически лед и по повърхността на водата, но сега за първи път - и в прясно паднал сняг.

Снимка 577564

Източник: iStock

Изследователите са взели 19 проби, резултатите на които доказват наличието на пластмасови парчета във всяка една от тях.

И по-конкретно - в литър разтопен сняг са открили средно 29 частици.

Те са от 13 различни вида пластмаси, като най-често срещаната е тази от PET (полиетилен терефталат), използвана предимно за производството на бутилки за безалкохолни напитки и дрехи.

По думите на учените парченцата най-вероятно са достигнали до Антарктида, пренесени по въздуха. А също толкова възможно е и присъствието на хора на континента да е допринесло за "микропластичния отпечатък".

Снимка 577563

Източник: iStock

"Много тъжно е, но откритието на микропластмаса в прясно паднал антарктически сняг доказва, че замърсяването се е разпространило дори и в най-отдалечените региони по света", казват изследователите.

За съжаление, проучванията им водят до тревожни наблюдения и прогнози.

Ърнест Шакълтън, "Ендюрънс" и откриването на кораба в Антарктика

Впечатляващо ново откритие на Антарктида

Корабът на Ърнест Шакълтън - открит непокътнат

Микропластмасата в атмосферата уловя радиацията, излъчвана от Земята, и така допринася за изменението на климата. Освен това е токсична за животните и растенията на ледения континент, и така застрашава уникалната му екосистема, пише The Guardian.