През април 2019 г. повече от 8000 служители на Amazon подписаха отворено писмо до изпълнителния директор Джеф Безос, изразявайки притесненията си от вредата върху околната среда, която компанията нанася.

Като най-големия онлайн търговец, Amazon доставя около 20 милиарда поръчки годишно, които достигат до своите получатели или чрез самолети, или чрез камиони. А това води до изхвърлянето в атмосферата на огромни количества въглероден диоксид, които самият Безос преди време сравни с тези, произвеждани от една малка държава.

Месеци след откритото писмо, служители на компанията създадоха движението Amazon Employees For Climate Justice, обявявайки се за "климатична справедливост" и спешни мерки за намаляване на замърсяването в следствие на дейността на компанията.

Снимка 459861

Източник: GettyImages

Някои от тях, на ръководни позиции, дори дадоха интервюта за различни американски медии, с които се противопоставиха на политиката на своя работодател. А скоро след това идвa и разкритието им, че сa били привиквани на срещи и директно са заплашвани с уволнение, ако продължат с протестната си дейност.

Безос е категоричен, че е отворен към предложения как може да се намали вредата върху околната среда. Той също така се е ангажирал с конкретни действия, сред които е и внедряването на 100 хиляди електрически превозни средства, с които да се извършват доставките. А тяхното разработване и производство финансира със собствени средства, пише Daily Mail.

Amazon, Microsoft, Пентагона, Джеф Безос, Доналд Тръмп и спорния договор за 10 милиарда долара

Тръмп и Безос - в спор за 10 милиарда долара

Кой на кого отмъщава

Основната цел на Безос е до 2040 г. Amazon да стане компания без въглероден отпечатък върху природата. Дотогава обаче тя ще бъде сочена с пръст като един от най-големите замърсители.