В края на месец октомври стана ясно, че Пентагонът в САЩ ще сключи договор с Microsoft на стойност 10 милиарда долара. Според него технологичният гигант ще снабди армията на САЩ с мащабни клауд системи за съхранение и обработка на данни.

Освен Microsoft, претенденти за рекордната сделка бяха Amazon, IBM и Oracle.

В някакъв момент в надпреварата останаха само компаниите на Бил Гейтс и Джеф Безос, но преди да бъде взето финалното решение, конкурсът бе замразен - по поръчка на Доналд Тръмп.

Microsoft оборудва армията на САЩ с AR очила за 480 милиона долара

Microsoft оборудва армията на САЩ

Американските войници скоро ще изглеждат като Робокоп

Мотивът на Тръмп бе, че резултатите от конкурса може би са подправени в полза на Amazon, а малко след това договорът бе даден на Microsoft.

Още през октомври Джеф Безос обеща, че той и компанията му ще заведат дело срещу Пентагона и Министерството на отбраната в САЩ, но чак вчера, 9 декември, съдебните документи излязоха наяве.

В тях Amazon пледира, че компанията е била лидер в конкурса до последно, а взетото решение е "резултат от нереден натиск от страна на президента Доналд Тръмп".

Снимка 456766

Източник: GettyImages

Според Безос и компанията му, Тръмп "многократно е подривал позицията на Amazon в публичния сектор и при затворени врати, за да противодейства на Джеф Безос, когото президентът вижда като свой политически съперник".

Официалният съдебен иск заявява, че "президентът и главнокомандващ на армията Доналд Тръмп е искал "да прецака Amazon" и е предприел "лична вендета" срещу Безос.

Brand Health Report, Илон Мъск, Джеф Безос, Сатя Надела и 10-те най-вдъхновяващи технологични лидери за 2019 г.

10-те най-вдъхновяващи технологични лидери за 2019 г.

Остава ли Зукърбърг в челните редици

Очертава се доста интересен съдебен спектакъл, но за момента нито Amazon, нито Тръмп или Пентагона са коментирали публично казуса.