Спалнята е мястото, където трябва да създадем истински уют, за да си починем пълноценно след поредния дълъг ден и да заредим батериите. Освен удобно легло, подходяща температура и контрол на светлината, има още един важен акцент, който не е за подценяване.

Растенията намират място в повечето домове, но вероятно понякога ги избираме само на външен вид, без да се замисляме, че те всъщност изпълняват много важна за нас функция - да подобряват качеството на въздуха. А има някои, чиито място е точно в спалнята.

Алое вера

Изключително непретенциозно растение, което предпочита да го забравим, отколкото да го поливаме прекалено често. Няма нужда и от пряка слънчева светлина, затова тъмнината в спалнята няма да го смути.

Това растение има свойството и да пречиства въздуха, като намалява количеството токсични вещества в него. Такива са например формалдехидите, които се отделят от нови мебели или в прясно боядисана стая.

А най-хубавото е, алоето има обратен цикъл в сравнение с повечето растения и през нощта поглъща въглеродния диоксид, който издишаме, и изпуска кислород. Така подобрява качеството на въздуха в стаята и подобрява съня ни.

Снимка 447292

Източник: iStock

Сансевиера

Подобно на алоето, и това растение не изисква почти никакви грижи и е добре да го поливаме веднъж седмично. То също е с обратен цикъл и ни осигурява достатъчно кислород пред нощта.

Снимка 447295

Източник: iStock

Лавандула

Всички сме чували за успокояващите свойства на това растение. Въпреки че цветовете не излъчват толкова силен аромат, колкото има лавандуловата вода или масло, то отново е подходящо за спалнята. Важното е растението да има достатъчно слънчева светлина и да се полива през няколко дни.

Спатифилум

Наричано още Лилия на мира, това растение също ще ни помогне да имаме по-добър сън. То поглъща замърсителите, елиминира токсините и регулира влажността на въздуха. Помага на хора с алергии и синузит. Препоръчително е да се постави на слънчева светлина, за да има повече цветове.

Снимка 447297

Източник: iStock

Домашните растения, насекомите и защо да слагаме клечки в саксиите

Как да предпазим домашните цветя от вредители

Бързо, лесно и евтино

Хлорофитум

И това растение има способността да неутрализира вредните вещества във въздуха, да го пречиства и овлажнява. Установено е, че четири хлорофитума са способни да пречистят почти напълно въздуха в стая от 10 квадрата за една нощ. Няма нужда от пряка слънчева светлина, пише Pinterest.