За пиенето на различните народи се носят какви ли не легенди, разказват се вицове и винаги има една нотка на състезание. Глобалното проучване за 2020 г. на The Global Drugs Survey си поставя за цел да установи кои народи консумират най-много алкохол и по този начин дава известната яснота по темата.

Сухият януари, въздържанието от алкохол за месец и струва ли си то

Добра идея ли е Сухият януари

Добро начало на годината, но дотам

В проучването участват 110 000 души от 25 страни по света, сред които 5283 британски граждани. То обхваща периода преди пандемията от COVID-19 – от ноември 2019 г. до февруари 2020 г.

Участниците в изследването са питани колко пъти им се е случвало да са толкова пияни, че да не могат да пазят равновесие и да говорят неясно.

Снимка 515632

Източник: iStock

Според резултатите, англичаните и шотландците са се напивали средно повече от 33 пъти. Това е най-високата стойност сред участниците в проучването от 25 страни и над два пъти повече от средните стойности за няколко европейски страни като Полша, Унгария, Германия, Гърция, Испания, Италия и Португалия.

Средната глобална стойност е над 20 пъти, като най-нисък резултат отчитат колумбийците - 6.5 пъти.

Снимка 515631

Източник: iStock

Така англичаните и шотландците застават начело в международно проучване на тема кои народи се напиват най-често до степен да губят равновесие и да говорят неясно, пише Daily Mail.

За Великобритания проблемът с алкохола е далеч по-сериозен в сравнение с други упойващи средства. Повече от пет на сто от хората на възраст под 25 г. в Обединеното кралство съобщават, че са търсили лекарска помощ, след като са се напивали - в сравнение с общото две на сто в глобален мащаб.

Алкохолът, различните видове пиянство и как да разберем дали пием прекалено много

Пием ли твърде много

7 знака, които ни дават отговор

Англичаните са и под средното ниво по отношение на угризенията си за това, че са се напили, като само 31% казват, че съжаляват - в сравнение с 32.8% средно в глобален мащаб.

И да, няма как да не завършим с призива "Консумирайте отговорно".