По чашка или две, на почти всички ни се случва да се изкушим, особено през почивните дни или по време на ваканция.

Ако не можем да се откажем от вино с вечерята, да не споменаваме този втори (или трети) коктейл в бара с приятели, това не ни прави пияници, нали? Според много проучвания всъщност ни прави. Вижте 7 знаци, по които да си дадем сметка, че пием твърде много.

Смелчагата

Ако сме като обичайно срамежливия колега, който обаче след няколко питиета сякаш се преобразява напълно и започва да танцува върху бара, то може би имаме проблем с пиенето и въобще не си знаем мярката. Алкохолът обикновено намалява задръжките, а понякога и тонално ги изключва. Трябва да сме наясно, че напиването в много случаи е придружено със сериозни последици, които са вследствие от рискови решения.

Снимка 370663

Източник: iStock

Уикенд воин

Ако не пием ежедневно, но за сметка на това редовно, като всяка петък и събота вечер например, това е притеснителен знак. Докато изследванията показват, че около седем алкохолни напитки на седмица понижават риска от диабет и сърдечносъдови заболявания, то ако ги вземем наведнъж в една вечер, отхвърляме потенциалните ползи за здравето на алкохола. Освен това, прекомерното пиене повишава кръвното налягане и пречи на някои лекарства.

Само едно и се прибирам

Ако ни се е случвало ( и то неведнъж) да излезем само за по питие, но преди да се усетим вече да сме изпили четири, то явно имаме проблем. Една от уликите, които ни издават, че сме пристрастени към алкохола, е да не знаем границите си. Подобно на диабета, сърдечните заболявания и други здравословни проблеми, и тези с пиенето се развиват постепенно.

Временна загуба на памет

Алкохолът засяга всички по различен начин, в зависимост от нашите гени, какви лекарства приемаме, ако има такива, както и дали сме хапнали добре (храната забавя абсорбирането на алкохол в кръвта).

Снимка 370667

Източник: iStock

Все пак изследователите смятат, че тежкото пиене пречи на това да си спомняме някои факти, защото алкохолът разрушава ключов пратеник на мозъка, наречен глутамат, който е свързан с паметта. Така че, ако понякога ни се случва да "забравим" части от нощта, докато нашите приятели ги помнят, или имам мъглив спомен как сме се прибрали вкъщи, определено сме прекалили и е хубаво да се замислим.

Задълженията

Пиенето се превръща в проблем, когато забележим, че в името на алкохола сме започнали да пренебрегваме хора и задължения, които са важни за нас. Ако се окажем "болни" в петък сутрин за работа, защото сме прекалили в четвъртък вечер или предпочитаме да изкараме вечер с дружките на по чашка вместо с близките си, то имаме проблем. Когато пиенето е приоритетно за нашия нормален ежедневен живот, вероятно сме в опасната зона.

Загрижеността на близките

Ако нашето семейство, приятели или колеги ни намекват, че са притеснени за нас, време е да си дадем сметка. Първата стъпка е си признаем, че пием повече, отколкото трябва, а следващата да си поставим разумна мярка и да я спазваме. А ако се страхуваме да попитаме хората дали пием твърде много, това вероятно е знак, че прекаляваме.

Снимка 370665

Източник: iStock

Още едно за настроение

Ако напоследък трябва да пием повече от обичайното, за да усетим ефекта на алкохола, това е знак, че нашата толерантност се е увеличила. Или казано по друг начин, нашият мозък се е адаптирал към пиенето. Докато много хора смятат, че високата толерантност е нещо добро, това всъщност е знак, че сме станали хроничен или проблемен пияч, и нашите навици за пресушаване на бутилката са причина за безпокойство, пишат от Prevention.

Как алкохолът влияе на съня

Как алкохолът влияе на съня

Какво се случва след няколко чашки