В храносмилателната ни система, и по-точно в червата, живее огромно разнообразие от бактерии. Когато е в баланс, това разнообразие има важно значение за здравето ни - бактериите в него взимат участие в изграждането на имунитета, снабдяват ни с витамини и полезни вещества, отбраняват ни срещу вируси и патогени, и помагат в процеса на храносмилане.

Но модерният начин на живот е довел до значително намаляване на разнообразието на тези бактерии. То зависи от храната, но и от прекомерната употреба на дезинфектанти. Има проучвания, според които честата употреба на агресивни антибактериални препарати в дома, води до затлъстяване и алергии при децата.

С основание се смята, че има пряка връзка между намалялото биоразнообразие на чревния микробиом на хората от развитите страни и все по-зачестилите алергични реакции към какво ли не, автоимунните заболявания, стомашно-чревните заболявания, затлъстяването и други сложни здравословни проблеми на съвремието.

Снимка 449768

Източник: iStock

За разлика от нас, хората от развиващите се страни все още не са толкова засегнати от тези проблеми. Установено е, че при тях и микрофлората е много по-разнообразна.

Наблюдението, че модерният живот е променил състоянието на вътрешния ни микробиологичен свят, е потвърдено и от скорошно изследване на микрофлората на Йоци - вледенената мумия на древен човек, открита през 1991 г. в Алпите, както и тази във фосилизирани човешки изпражнения от Мексико на възраст над хиляда години.

Снимка 449767

Източник: iStock

При тях, както и при хората от развиващите се страни, се откриват бактерии, които са изчезнали от храносмилателната система на човека от индустриално развитите страни.

Според учените, негативните фактори са свързани с промените в начина ни на хранене (който днес съдържа основно силно преработени храни, богати на мазнини и бедни на фибри), със заседналия начин на живот и с градската среда.

От друга страна, еволюцията при хигиенните ни навици и широката употреба на антибиотици и други лекарства без съмнение правят живота ни много по-безопасен, но повлияват деликатния баланс на нашата микрофлора.