Безспорно електромобилите са настоящето и бъдещето на автомобилната индустрия, но за по-напредничавите те сигурно също имат един голям недостатък - че и с тях не можеш да избягаш от задръстванията. И именно тези хора ще са най-развълнувани от един нестандартен проект, който се очаква съвсем скоро да се превърне в реалност.

Lancia Ypsilon се завръща като електромобил с планове за бъдещето

Lancia се завръща с интериор като в италианска всекидневна

Ypsilon е електрифициран и уютен

Alef Aeronautics Model A е автомобил, който може да се движи както по пътя, така и над него. И по този начин буквално можем да прелетим над трафика. Идеята за летящи коли не е от вчера и от днес, но тази изглежда по-различно от всички останали и най-голямата й разлика е именно възможността за два вида придвижване.

Колата бе представена за пръв път миналата година, но преди дни направи премиерата си и на Световния мобилен конгрес в Барселона, с което доказа, че вече не е само на ниво концептуален модел, а наистина съществува. Освен това от компанията производител дадоха заявка, чe първите бройки ще бъдат готови още следващата година.

Съвсем очаквано Alef Model A се превърна в голямата изненада на събитието. Колата с дължина 5.2 метра е оборудвана с най-съвременни технологии за придвижване на ток, както и за вертикално излитане и кацане (eVTOL). С осем витла, задвижвани от софтуерно контролирана електрическа задвижваща система, тя предлага изключителна производителност както на земята, така и във въздуха.

С едно зареждане на литиево-полимерната батерия моделът може да измине 322 километра на земята и 170 над нея, което също е доста впечатляващо, имайки се предвид и по-голямото му тегло. Не по-малко впечатляваща е и визията на автомобила, който изглежда точно като излязъл от научнофантастичен филм. Местата в купето са само две.

Първоначално идеята за този летящ автомобил се ражда още през 2015 г., но минават цели седем години, докато се пристъпи към реалното му сглобяване. След миналогодишното си представяне компанията вече има хиляди поръчки, въпреки че първоначалната цена е определена на 300 хиляди евро. А от калифорнийската компания се похвалиха, че вече имат сглобени два работещи прототипа, предава Euronews.

Armada Model Zero - това ли ще е първата наистина летяща кола от Alef Aeronautics

Това ли ще е първата наистина летяща кола

Ето какво знаем

Целта е до няколко години цената да спадне цели три пъти, за да стане иновативното придвижване максимално достъпно. Защото от Alef Aeronautics са категорични, че техният автомобил ще успее да промени изцяло представите ни за ефективно шофиране, без да са необходими промени в съществуващата инфраструктура. Разбира се, тук на дневен ред излиза и въпросът доколко това е законово уредено, но той тепърва ще се разисква.