Lancia не е от марките, които се славят с големи продажби и нови модели почти всяка година, но за сметка на това, когато обявят нещо ново, всички говорят за него.

Така например Lancia не са пускали нов модел от 2015 г., когато представиха Ypsilon. От 2017 г. пък продават коли само в Италия, но това ще се промени, защото се готви възраждане. Италианците са решили да вдъхнат нов живот на Ypsilon.

Новата Lancia Ypsilon Edizione Limitata Cassina ще бъде изцяло електрическа и ще се произведат само 1906 бройки от нея. Точно толкова, защото по този начин компанията прави намигване към историята и годината си на основаване. Първоначално ще се продава само в Италия, но с първия си електромобил Lancia прави смела стъпка към бъдещето.

Снимка 654008

Източник: Stellantis

Тя ще бъде на основата на Peugeot e-208 и Opel Corsa-e и ще разполага с един електромотор, който ще изпраща 154 к.с. към предните колела. Което е с 20 к.с. повече от вече споменатите модели на Peugeot и Opel.

Батерията ще бъде 51-kWh и ще осигурява пробег от около 400 км. За бързо зареждане от 20% до 80% на новата Lancia Ypsilon ще са ѝ нужни 24 минути.

С този модел италианците казват "чао" на двигателите с вътрешно горене, защото всеки следващ ще бъде изцяло електрически. И ако всичко върви по предварително начертаните планове, през следващите три години трябва да бъдат представени още три нови модела.

Снимка 654007

Източник: Stellantis

Интериорът на електрическата Lancia Ypsilon е вдъхновен от италианския стил на обзавеждане на домовете и има за цел да ни накара да се почувстваме като в хола на някои италианец.

Снимка 654006

Източник: Stellantis

Виждаме, че седалките са в хомогенен син цвят с текстура, наречена Cannelloni, който се простира и по таблото и вратите. И това не трябва да ни изненадва, защото интериорът е разработен в сътрудничество с италианската компания за интериорен дизайн и мебели Cassina.

Снимка 654005

Източник: Stellantis

Таблото е ориентирано около 10.3-инчов екран, а Lancia Ypsilon ще е първата кола на Stellantis със информационно-развлекателната система S.A.L.A. (Sound Air Light Augmentation), която обединява функциите за аудио, климатичен контрол и осветление.

Никола Цолов във Формула 3 - за втора година с отбора на ART Grand Prix

17-годишният българин, който продължава да следва пътя към F1

Никола Цолов се завръща във Формула 3 за втори сезон

По този начин италианците искат да превърнат купето на Ypsilon във всекидневна, в която S.A.L.A. може да се адаптира към настроението на пътниците, променяйки музиката, светлината и дори температурата на въздуха. Цената на Lancia Ypsilon Edizione Limitata Cassina ще бъде 39 999 евро.