Вече сме напълно убедени, че бъдещето на колите е свързано с електричеството, но все още очакваме да видим онзи футуристичен момент, в който те няма да се движат по пътищата, а във въздуха.

От една страна ни се струва като нещо наистина далечно в бъдещето, но от друга може да се окаже доста по-реално от очакваното. От Dezeen разбираме, че Федералната авиационна администрация (FAA) в САЩ е дала зелена светлина за тестване на електрическа кола, която може да лети.

Armada Model Zero е разработена от Alef Aeronautics е предшественик на Model A, който бе обявен в края на миналата година. Разрешението от FAA е голяма стъпка напред, защото то дава право на компанията да тества в летящата кола на публични места.

Снимка 625052

Източник: Alef Aeronautics

Тя разполага с четири колела, които служат за придвижването ѝ по пътищата и цели осем витла, които подобно на дрон я издигат във въздуха. От Alef Aeronautics твърдят, че Armada Model Zero е първата в света кола, която наистина ще може да лети.

Компанията казва, че и други летящи модели са били одобрявани, но те не могат да се движат по пътищата или не се побират в едно обикновено паркомясто. "Това е една малка крачка за самолетите и огромна такава за колите", казва изпълнителният директор на Alef Джим Духовни.

Осемте витла в колата ѝ позволяват да излита вертикално подобно на дрон или хеликоптер, без да ѝ е необходима писта. Цялата рамка на колата е направена от въглеродни нишки, като в центъра ѝ е разположена кабината, която побира двама пътници.

Model A

Източник: Alef Aeronautics

Model A

Когато Armada Model Zero е във въздуха рамката се завърта на 90 градуса и предната и задната част играят ролята на крила. За сравнение ще кажем, че Model A трябва да изминава около 300 километра по пътищата, докато във въздуха около 170 километра.

XPeng X2 - китайската летяща кола, тествана публично в Дубай

Първата летяща кола, полетяла публично в Дубай

Добре дошли в бъдещето

Като цяло Model A е кола, която ще може да бъде карана само и единствено с ниска скорост, като максималната, която може да развие, е 40 км/ч. Производството ѝ трябва да започне през 2025 г., а цената е от 300 000 долара.