Видеоигрите са един от най-разпространените начини на застояване и мнозина родители на запалени геймъри изпадат в ужас, щом чуят за тях. Донякъде са прави, но не съвсем.

Logtitech G, League of Legends и новата колекционерска периферия за геймъри

Голямата изненада за почитателите на League of Legends

Няма как да се пропусне

Всъщност, според ново проучване, онези от нас, които почти не изпускат джойстика, са по-добри в усвояването на нови знания и умения, както и в адаптирането към нови ситуации в движение.

Като изключим потенциалните ползи за мозъка, вредата от заседналия начин на живот, към който предразполагат този вид забавления, остава сериозен проблем и няма учен, който да не го отчита.

Снимка 550551

Източник: iStock

Експертите обаче успяват да открият златната среда - как да продължим с любимото си занимание и в същото време да постигнем ефекта от упражненията във фитнеса.

Решението идва от изследователи от Университета в Бат, които горещо препоръчват да наблегнем на активните видеоигри, които карат играчите да се изправят и да се раздвижат, за да отбележат точка в тяхна полза. Такава е Kinect Adventures на Xbox, например.

Microsoft Xbox и какво представлява новият нощен режим

Какво представлява новият нощен режим за Xbox

За по-приятен нощен гейминг

Резултатите от изследванията сочат, че ползите за здравето от този тип активни занимания са доста сходни с тези от по-традиционните форми на тренировки, като бягането по пътека във фитнес залата.

Снимка 550550

Източник: iStock

Измерванията на сърдечната честота, кръвното налягане, ефективността на консумацията на кислород и ендотелната функция (считани за маркер на течливостта на кръвта) са почти същите. Отчитат и спадане на нивата на кръвната захар, което прави видеоигрите подходящи и за страдащите от диабет тип 1.

Танците, депресията и при кои други случаи помага терапията с раздвижването на музика

Защо е важно да танцуваме по-често

Учените съветват да се отпускаме по-често

Но най-съществената разлика в показателите от двата вида раздвижване е в полза на видеоигрите. За разлика от класическите упражнения в спортната зала, те стимулират участниците да дадат най-доброто от себе си, при това за по-дълъг период от време. Защото все пак става въпрос за състезание, уточняват още от Eat This, Not That!.