Едва ли на тази планета има човек, който да не иска да се чувства удобно в кожата си и да изглежда по-добре. А в днешно време не можем да се оплачем, че липсват съвети и предложения как точно да го постигнем.

Четката за зъби и как да я почистваме правилно

Как да почистваме четката си за зъби от изпражнения

Ако тоалетната и банята са на едно място

Такъв е случаят и с активния въглен, който изведнъж започна да се появява навсякъде и във всичко - от хранителни добавки до маски за лице.

Твърди се, че в паста за зъби той има избелващ ефект и освежава дъха по-добре от другите пасти по рафтовете на дрогериите. Но нови проучвания поставят под въпрос полезността му, когато става въпрос за усмивките ни.

Какво е активен въглен

Активният въглен е форма на въглерод, който е обработен по начин, който прави повърхността му пореста. Порите действат като магнит за други частици, например мръсотия. Когато въгленът бъде отмит, нежеланите частици си заминават заедно с него.

Снимка 503550

Източник: iStock

"На теория въгленът се свързва с всичко по пътя си - петна, зъбен камък, бактерии, вируси и може би дори сливиците", обяснява козметичният стоматолог Питър Остър. Въгленът е толкова мощен, че често се използва в болници и спешни кабинети за лечение на пациенти, които страдат от отравяне или предозиране с наркотици, пише Harpers Bazaar.

Безопасна ли е пастата за зъби с активен въглен

Преглед в British Dental Journal от началото на 2019 г. установява, че активният въглен осигурява малка защита срещу кариес и има ограничени научни доказателства в подкрепа на другите здравни претенции. Всъщност добавянето на въглен на прах към пастата за зъби, може да влоши нещата.

"Когато се използва твърде често от хора, които имат пломби, въгленът може да попадне в тях, без да може да излезе, или да попадне във венците и да ги раздразни", каза д-р Джоузеф Гринуол-Коен от Университета в Манчестър.

Според опасенията на други, абразивността на въглена може да повреди емайла при редовна употреба или да абсорбира важни неща като лекарства.

Снимка 503553

Източник: iStock

Някои специалисти пък смятат, че въгленът не е особено вреден за зъбите, но не може да направи много за усмивката ни в дългосрочен план, тъй като активната съставка не остава в контакт с повърхността на зъба достатъчно дълго, за да има значим избелващ ефект.

Във всеки случай е добре да бъдем внимателни при четкане с паста с активен въглен, за да избегнем износването на повърхностния емайл. Това може да направи зъбите по-податливи на оцветяване в дългосрочен план.

Освен всичко казано дотук, важна подробност е, че повечето пасти за зъби с активен въглен не съдържат флуор, който зъболекарите настоятелно препоръчват за предотвратяване на кариес.

"Активният въглен може да се използва като добавка към миенето с обикновена паста за зъби от хора, които търсят по-бяла усмивка, но не може да се използва вместо нея", посочва козметичният зъболекар Грег Литучи.