"Тоалетна струйка" - така се нарича явлението на разпръсване на миниатюрни частици фекалии и бактерии след пускане на водата в тоалетната чиния.

Това словосъчетание е използвано за първи път през 1975 г. в Журнала за приложна микробиология и общо взето от тогава видът ни е наясно с това, че тоалетната чиния разпръсква "красоти", ако капакът не е затворен.

Признаваме си, че сме от хората, които не обичат да пускат капака след всяко ходене. Това пък автоматично ни причислява и към една друга група - тази на хората, чиито четки за зъби съдържат напуснали тоалетната чиния частици.

Снимка 467119

Източник: iStock

Като изключим чисто хигиенния проблем в тази ситуация, замърсената с микроскопични фекалии четка може да нанесе сериозни вреди на организма ни.

Затова и наскоро решихме да проучим как бихме могли да запазим капака на тоалетната чиния вдигнат и същевременно да държим четката си чиста.

Зъбите, устната хигиена и от какво ни предпазва миенето по три пъти на ден

Болестите, от които ни предпазва честото миене на зъби

Колкото повече, толкова по-добре

Първият вариант е чрез специална UV лампа, която убива бактериите и държи четката постоянно чиста.

Снимка 467121

Източник: iStock

Ако не искаме да се харчим за подобна лампа, можем да плакнем четката си с кислородна вода преди и след всяко ползване. За по мързеливите от нас е по-удобно да държим четката си вечно потопена в чаша кислородна вода, когато не я ползваме, което също работи.

Възможно е да правим и дезинфекция на четката с Listerine, но ще трябва да си купим от най-силния, ако искаме усилията ни да са успешни.

Снимка 467120

Източник: iStock

По същата логика предполагаме, че би било възможно да дезинфекцираме и с алкохол, но след по-продължително излагане на него венците ни ще станат по-сухи и, съответно, по-предразположени към заболявания.