Независимо дали става въпрос за четене на текст, скролване из социалните мрежи, гледане на филм или писане на имейл, всяка една от тези дейности е част от ежедневието ни и изисква прекарване на време пред екран. И често тези занимания ни увличат, понякога дотолкова, че да се заседим с часове пред телефона, лаптопа или телевизора.

Китай и предложението за ограничаване на времето пред екран за малолетни

Китай въвежда забрана за времето пред екран за деца

Може ли и за нас

Оказва се обаче, че прекарването на повече от само един час пред екран без прекъсване за почивка, е твърде много. А когато прекалим, тялото ни го подсказва. Ето кои са основните пет издайнически признака.

Дискомфорт в очите

Сухи, зачервени, уморени или раздразнени очи, замъглено зрение - това са все симптоми, които ни казват, че не мигаме достатъчно често колкото трябва, заради взирането в екрана.

Снимка 630675

Източник: iStock

Всички тези неприятни усащания за очите ни са знак, че е време за почивка.

Сълзене

Когато се взираме в устройствата си за продължително време, очите ни се уморяват и в резултат на това може да се насълзят. Подобно на усещането за парене, сълзенето на очите може да се появи и когато не мигаме достатъчно. Както и бихме предположили, ролята на сълзите е да предотвратят сухотата.

Болки в главата и тялото

При много хора, които прекарват повече време пред екран, се появява болка в предната част на главата или тъпо главоболие.

Снимка 630676

Източник: iStock

Работата пред компютър пък често ни излага на риск от болки във врата и гърба, дори и прегърбване, пише в сайта Martha Stewart.

Проблем с фокусирането

Във всяко от нашите две очи имаме шест мускула, които контролират изместването на зрението ни наблизо и надалеч. И когато се фокусираме върху нещо наблизо, след това, когато отместим поглед надалеч, е нормално да виждаме замъглено и да ни отнеме повече време да фокусираме.

Напрежението и умората в очите и едно просто правило, което може винаги да ни помогне

Болки в очите и 20-секундното правило, което помага

Просто, но ефективно

Проблеми със съня

Отдавна не е тайна за никого, че светлината от устройствата затруднява заспиването. Според учените синята светлина, която излъчват смартфони и лаптопи, задейства част от мозъка ни, която ни държи нащрек.

Снимка 630674

Източник: iStock

Затова най-добре е преди сън да се въздържаме от наваксването със случващото се в социалните мрежи и да си дадем време организмът ни да се настрои за възстановителен режим.