Днес, 22 април, е Международният ден на Земята. Традицията започва през 1970 г. в САЩ, а инициатор е сенатор Гейлърд Нелсън.

Докато тогава поводът е отбелязан с протести, в които се включват милиони, с искане за нови екологични закони, то днес не излизаме по улиците, но подкрепяме, макар и виртуална, тазгодишната кампания на Международната мрежа Ден на Земята.

Събитието всяка година е тематично и тази не прави изключение. Не е изненада и че темата е вдъхновена и от всичко, случващо се в последната една година по света.

"Да възстановим нашата планета" е мотото на кампанията за 2021 г. А тя преминава под формата на онлайн събития, които се провеждат от 20 до 22 април и които можем да проследим на сайта на организацията.

Поставя се акцент върху младежките климатични активисти, начело с Грета Тунберг, които имат поле да изразят своите виждания. Защото именно те са бъдещето на планетата и е важно да чуем предупрежденията и идеите им. Засяга се и проблемът с недостатъчното внимание върху образованието на тема климат сред децата.

Освен това, се обръща внимание на връзката между климатичните проблеми, замърсяването, бедността, полицейската жестокост, расовото равенство и пандемията. В основното събитие, което ще бъде излъчено днес, водещи теми са и зелените технологии, както и иновативното мислене как могат да се възстановят разрушени екосистеми чрез естествени процеси и подкрепа на местните общности.

Регенеративното земеделие, залесяването, екологичната справедливост и кампаниите по масово почистване са други начини за възстановяване на нашата планета, които се дискутират с представители на различни сфери, за да се създаде едно ново, по-добро утре. А мерки са нужни тук и сега, защото "с всеки изминал ден неотложността  нараства и времето ни изтича".

"Точно както изменението на климата и коронавирусът болезнено ни напомнят за вредата, която сме причинили, "Възстановяване на Земята" ни напомня за възможностите, които са пред над. Трябва да възстановим Земята си не само защото ни е грижа за природния свят, но защото живеем в него. Всеки от нас се нуждае от здрава Земя, за да поддържа работата си, поминъка, здравето и щастието. Здравата планета не е опция - тя е необходимост".

Бил Гейтс, климатичните промени и идеите, за които трябва да сме отворени

Лудите идеи на Бил Гейтс за климатичните промени

Поглед в бъдещето

На сайта на организацията намираме и полезни съвети за това как всеки от нас може да допринесе за възстановяването на планетата. Сред тях са:

  • плогинг (да събираме боклуци, докато правим джогинг)
  • да се откажем от хартиените брошури, за да спрем обезлесяването
  • да помогнем за спасяването на пчелите
  • да се включим в масовото почистване - пред дома си, в парка, в планината
  • да променим храненето си, като заложим предимно на плодове и зеленчуци