Може би си мислим, че в Обединеното кралство вали много дъжд, но техните проливни дъждове са просто ръмеж в сравнение с това, което жителите издържат в Маусинрам - най-влажното място в света. Сгушен сред тучните зелени гори на хълмовете Хаси в североизточния щат Мегалая, Индия, Маусинрам носи титлата на най-дъждовното място на Земята.

Без дъжд от 2 милиона години - къде се намира най-сухото място на планетата

Без дъжд от 2 милиона години - къде се намира най-сухото място на планетата

Не, не става дума за пустиня

Въпреки че един дъждовен ден е достатъчен, за да откаже всеки да излезе навън, тук жителите издържат на годишни валежи от около 11 872 мм - над 20 пъти повече от годишните валежи в Лондон например. Въпреки тези невероятно трудни условия на живот, градът е дом на около 4000 жители, които са се адаптирали към забележително влажната среда.

Маусинрам се превръща и във все по-популярна туристическа дестинация. Любителите на приключения се тълпят, за да се възхищават на зашеметяващата (макар и мокра) природа.

Какво е времето в Маусинрам

Дъждът в Мавсинрам не прилича на повечето места. Когато започне, не спира седмици наред. Докато тук вали през цялата година, то преживява пиковите си валежи през сезона на мусоните, от юни до септември. Периодът носи проливен дъжд, който държи много жители затворени по домовете си.

През юни 2022 г. Маусинрам регистрира зашеметяващите 1004 мм дъжд само за един ден, приблизително два пъти повече, отколкото Лондон получава за цяла година. В градчето рядко става горещо, като средните месечни температури варират от 10C през януари до малко над 20C през август.

Има и кратък "сух" период от декември до февруари, когато средните месечни валежи достигат средно 60 мм. Съседният Черапунджи, наречен второто най-влажно място в света също не избягва мокрото време, като получава около 11 777 мм валежи годишно.

Какво означава, когато синоптиците казват, че има 30% шанс за дъжд

Какво означава, когато синоптиците казват, че има 30% шанс за дъжд

Как се изчислява прогнозата за времето

Какво причинява екстремните валежи на Маусинрам

Екстремните условия на Маусинрам се дължат на няколко фактора, предимно географското му местоположение и топография. Намира се на ръба на високото плато Шилонг, което се издига на приблизително 1400 метра над морското равнище. Това възвишение създава уникален планински климат и действа като бариера за мусонните ветрове, които духат от Бенгалския залив.

Докато вятърът се сблъсква с хълмовете Хаси, той е принуден да се издигне, което води до хладен и кондензиран въздух и значителни валежи. Това явление, известно като орографския ефект, играе важна роля за големите валежи в региона.

Как хората се справят с екстремните валежи

Валежите често са толкова безмилостни, че жителите могат да останат затворени на закрито за цяла седмица и повече. Училищата също затварят, а селото е застрашено от наводнения, свлачища и загуба на електричество. Всяка година, преди да настъпи дъждовният сезон, местните се подготвят внимателно за екстремното време.

Снимка 687111

Източник: iStock

Те често ще използват естествени материали като дебел бамбук, трева или слама, за да звукоизолират домовете си, което помага за притъпяването на шума от дъжда. Много къщи също са построени на кокили или повдигнати основи, за да се предпазят от наводнения.

Много жители трупат запаси от храна и дърва за огрев, за да гарантират, че имат достатъчно ресурси, за да издържат през сезона на мусоните, когато валежите могат да нарушат достъпа до основни продукти.

Маусинрам, проливните дъждове и кой е най-дъждовният град в света

Кой е най-дъждовният град в света

Намира се в Азия

Специалните дъждобрани, наречени knups, също играят роля в ежедневието, отбелязва Metro. Тези традиционни, подобни на чадъри щитове за цялото тяло са направени от бамбук, пластмасови листове и бананови листа и се използват за защита от силни дъждове.

Процесът на правене на knups е дълъг и отнема поне час. Жените често прекарват времето си в изработката им, докато дъждовният сезон ги държи затворени в домовете им.