2021 г. в сферата на природните науки започва с едно доста любопитно откритие. Група учени, отправили се на фотографско изследване в националния парк Мърчисън Фолс в Уганда, откриха жираф джудже.

Те са забелязали, че животното е с доста по-къси крака от останалите жирафи, но размерът на тялото му е като на възрастен индивид. По време на подобна експедиция в Намибия те попадат на втори жираф с подобна морфологична аномалия.

Учените смятат, че и двете животни страдат от скелетна дисплазия - общ термин, който обозначава състояния, сред които е и дуорфизмът. Откритията им са публикувани в BMC Research Notes.

Също толкова любопитен е и начинът, по който са измерили височината на жирафите. Тъй като тези диви животни изключително лесно могат да бъдат стресирани, което ще се отрази на поведението или оцеляването им, е използван иновативен метод.

Той се нарича фотограметрия - с помощта на лазер се измерва разстоянието между конкретни точки в обекта, който снимаме, които ни интересуват. Измерват се пикселите на фотографското изображение и се сравняват реалния стандартен размер на възрастно животно.

Заключението от статията в BMC Research Notes е, че това са първи случаи на джуджета сред жирафите въобще - подобно състояние не е засичано досега нито в дивата природа, нито в зоопарковете. Тепърва ще се изследват причините за състоянието.