През последните десетилетия животът на човечеството се променя със скоростни темпове. Това важи не само за социалния живот, но и за нагласите и вярванията на хората (макар и нещата да са взаимно свързани). Затова и е логично някои от предишните схващания да ни се струват странни от съвременна гледна точка.

Кристина Озтюрк, многодетно семейство и жената, която на 25 години вече има 22 деца

Рускинята, която на 25 години вече има 22 деца

Има ли желание, има и начини

И ако например 60-те години на миналия век не ни изглеждат чак толкова далечни като време, то тогавашният начин на мислене на хората със сигурност ще ни се стори твърде чужд. Това са времена, в които масово се е вярвало в странни теории, свързани с всичко - от социалните науки, до здравето и технологиите.

Но ако е трудно да се обхване цяло десетилетие, то от Stars Insider дават възможност да надникнем поне в семейния живот през 60-те (с установените му привички) и мястото на жената в обществото.

Днес жените живеят в доста по-свободни за самите тях времена. Затова е трудно си представят, че е имало период, в който са били възпитавани в мълчание и послушание. Защото всичко, което съпругът прави или казва, е от първостепенна важност. На съпругата се пада задачата просто да изслушва.

Снимка 604417

Източник: iStock

За неща пък като "брачно изнасилване" изобщо не е можело да става и дума. Това не само, че е било невъзможно, но дори ако жена откаже секс на съпруга си, е било достатъчно основание за развод.

Всичко това вероятно е произтичало от факта, че съпругът е този, който трябва да осигури финансовата стабилност (и който съответно се труди от сутрин до вечер). А съпругата просто трябва да поддържа дома чист и подреден за своята половинка.

Ето защо на необвързаните жени не се е гледало с добро око. Те не са имали право да притежават кредитни карти, не само защото няма как да им се гласува доверие, но и защото само съпруг е могъл да подпише нужните документи и заявления в банката.

Ако все пак жената е работеща и например е избрала интересната професия стюардеса, то тя непременно е трябвало да я напусне при навършване на 32 години. Защото към стюардесите е имало високи физически изисквания, целящи да поддържат имиджа и статуса на авиокомпанията.

Правилото за пенсиониране на 32 години е важало до 1972 г.

Снимка 604418

Източник: iStock

Любопитни са и схващанията за бременните жени. Важно правило е било те да избягват наддаването на тегло. Максимума е бил около 20 кг, при това по лекарска препоръка. Бременните жени дори са насърчавани да пропускат обяда и да ядат обезмаслени млечни продукти.

Ако страдат от запек пък, се е вярвало, че запалването на цигара може да им разреши проблема. И понеже хормоните на бременността влияят не само върху физиката, но и върху психическото състояние и поведение, то жената, която очаква дете, в никакъв случай не бива да взима важни житейски решения. Като например да подстриже косата си.

Новороденото бебе е трябвало доста бързо да се приспособи към общия семеен живот. Особено що се отнася до хранителните навици. Приблизително до навършването на девет седмици, то трябва вече да яде същите храни като всички останали.

Британското кралско семейство и традициите, свързани с раждането и отглеждането на малките наследници

Странните традиции в отглеждането на кралските деца

Традициите не са това, което бяха

Родителите са насърчавани и да не се грижат за бебето си през нощта, в случай че плаче, тъй като това ще го научи, че може да има всичко, което поиска, когато пожелае.