Живеем във време, в което влизаме от пандемия в епидемия, появяват се нови вируси, завръщат се позабравени болести и все има от какво да се притесняваме да не се заразим. А, оказва се, вирусите са били сред проблемите на древните ни предци точно както днес са за модерния човек.

Пролетен вирус или пролетна алергия - как да ги различим

Пролетен вирус или пролетна алергия - как да ги различим

Симптомите им са подобни

Учени от бразилския Federal University of São Paulo правят анализ на останки, открити в пещерата Чагърская в Русия, за които се предполага, че са на около 50 хиляди години. И в костите те откриват човешки вируси, които може и да са причината за изчезването на неандерталците.

В ДНК, извлечено от костите, учените са открили остатъци от аденовирус, херпес вирус и папиломен вирус. Те се описват като "двуверижни ДНК вируси, които могат да установят латентност през целия живот и могат да предизвикат персистиращи инфекции". А сега могат да се определят и като най-старите човешки вируси, откривани някога.

Снимка 665273

Източник: iStock

Предишното подобно откритие е от 2021 г., когато учени от Университета в Копенхаген откриват аденовирус върху два млечни зъба. Тогава твърдят, че в тях са се "скрили ДНК от патогенен вирус, който вече е бил широко разпространен и атакувал човешки същества още преди 31 600 години".

А новите научни открития са поредното доказателство, че древните предшественици на хората, живели в коренно различна епоха, са страдали от същите вируси, както и ние днес. Например аденовирусите са най-разпространените по всяко време на годината, причиняват грип и настинка и засягат всички възрастови групи.

Снимка 638786

Източник: iStock

Херпесните вируси пък предизвикат както добре познатите на всички херпеси, така и сериозни заболявания като мононуклеоза и множествена склероза. Папилома вирусите пък са преки причинители на различни видове рак - например на шийката на матката, обяснява UNILAD.

Вирусът на тютюневата мозайка - това ли първият вирус, открит от науката

Кой е първият вирус, открит от науката

И кога се случва това

Като се има предвид колко напреднала е днес медицината и въпреки това се стига до смъртни случаи вследствие на тези вируси и усложненията от тях, напълно логично е да се предполага, че преди десетки хиляди години са били причина и за висока смъртност сред неандерталците, защото са се разпространявали лесно и не е имало никакво лечение. Важна подробност е и че в  костите на един индивид са открити три различни вируса, което говори много и за имунната система на тези древни хора.