Течащ нос, драскащо гърло, смъдящи очи, кихавици... Тези симптоми са често срещани при много хора през пролетта. Но дали става дума за вирус или за сенна хрема? Защото, колкото и да е прекрасна пролетта, тя идва в комплект с алергията.

Грипният вирус и как точно ни разболява

Как ни разболява грипният вирус

Великият манипулатор

С глобалното затопляне топлото време настъпва по-рано, с което и растенията започват да цъфтят. За пролетната алергия са отговорни най-вече цъфтежите на дърветата като лешници, брези и тополи, а през май започват и цъфтежите на тревите.

Самата алергия пък представлява реакция на тялото на субстанции - в случая полени, които организмът ни възприема за опасни и имунната ни система започва да се бори с тях. Настинките пък са вирус, който през пролетните месеци засяга най-вече лигавицата на носоглътката.

Снимка 622754

Източник: iStock

Затова е лесно да се объркаме и да не успеем да различим хремата, кихавиците и течащия нос при алергия, и при вирус. Ето и отличителните им белези: при алергия се появява сърбеж около очите и в гърлото.

Снимка 622752

Източник: iStock

При вирус гърлото е дразнещо и болезнено, "все едно преглъщате стъкла", пишат Guardian. Обикновено симптомите отшумяват в рамките на седмица, ако сме си дали почивка, пили сме много чайове и сме останали у дома.

Пролетна алергия и кои хора страдат от сенна хрема

Кои хора страдат от сенна хрема

Пролетната алергия е коварна

Алергията обаче продължава през целия пролетен сезон, като понякога преминава и в лятото. Начините да облекчим симптомите й е като промиване носа със спрей с морска вода и ползваме капки за очи. Антиалергичните медикаменти също са от помощ, но е добре да се консултираме с лекар за тях.