Виаграта, позната още като синьото хапче, е лекарство, за което всички сме чували. От десетилетия то се използва за лечение на еректилна дисфункция и съживява сексуалния живот на милиони мъже по света. А историята му е наистина интересна и заслужава да се разкаже. Точно затова и BBC създава документалния филм Men Up.

Виагра, рак, фибробласти и помагат ли хапчетата за еректилна дисфункция да се преборим с коварната болест

Помага ли виаграта да се преборим с рака

Ново изследване дава надежда

Всичко започва с разработването на медикамента силденафин в края на 80-те години на миналия век в лабораториите на Pfizer в Кент. Целта е да се открие ефективно лечение на ангина. Но първоначалните резултатите от проведените клинични тестове са повече от разочароващи. Въпреки това работата продължава.

А през 1993 г., когато изследователите са на крачка да се откажат от проекта, е установен един неочакван и изненадващ страничен ефект от лекарството. В опитите участват само мъже доброволци. Те са бивши миньори и признават, че от приема на силденафин получават дълготрайна ерекция.

Снимка 644271

Източник: iStock

Така акцентът се променя и от лекарство за ангина, медикаментът се превръща във виаграта, която от 1998 г. е достъпна на пазара по лекарско предписание за лечение на еректилна дисфункция. През първите 10 години над 30 милиона мъже по света се възползват от лесния и ефективен начин да си върнат половата мощ.

До този момент мъжете, които страдат от този проблем, имат ограничен брой възможности да си помогнат - или вакуумно устройство, водещо до механична ерекция, или инжекция, която трябва да се постави пет минути преди половия акт.

Затова и синьото хапче се превръща в истинско научно постижение, макар и до него да се стига случайно, а не целенасочено. Виаграта действа чрез предизвикване на химическа реакция, улесняваща притока на кръв към пениса, което води до ерекция. Това се случва с помощта на азотен оксид и химикала цикличен гуанозин монофосфат (cGMP).

Снимка 644272

Източник: iStock

Като "баща на виаграта" се определя химикът сър Саймън Кембъл. Той признава, че проектът е бил с насоченост към сърдечно-съдовата система и всички са били разочаровани, че не са постигнали желаните резултати. Но си дават последен шанс с десетдневното изследване, което установява неочаквания страничен ефект, който впоследствие се превръща в основен.

Провеждат се и целенасочени 21 изследвания сред пациенти с еректилна дисфункция и при всички тях препаратът се доказва като истински ефективен. Участниците в опитите до толкова харесват ефекта от синьото хапче, че дори отказват да върнат предоставените им бройки след края, предава Daily Mail.

Манията по виаграта става все по-истинска и благодарение на популяризирането й от сериали като "Сексът и градът", както и от известни личности като Джак Никълсън, които си признават, че прибягват до нея, за да са истински богове в леглото. Всичко това обаче има и своята негативна страна - увеличава се броят на изневерите, както и на полово предаваните болести.

Виагра, силденафил, еректилната дисфункция, инфаркт и кога още помагат сините хапчета

Още 3 ползи от синьото хапче

Ползите, които ги няма в листовката

Днес на пазара се срещат и различни алтернативи на синьото хапче, но оригиналът си остава непреходна класика. Pfizer продължава да произвежда ключова съставка за виаграта в завода си в малкото ирландско село Рингаскид. А жителите му твърдят, че имат страхотен сексуален живот, защото "виаграта е във въздуха". От фармацевтичната компания обаче отричат наличието на изпарения с подобен характер.