Спорът за съществуването на извънземен живот е стар колкото света и надали учените скоро ще достигнат до единодушно мнение по него. Изследванията обаче не спират и понякога те стигат до доста интересни резултати.

Извънземните, астрономите и откриха ли живот извън Слънчевата система

Има ли извънземни

Резултатите от най-мащабното търсене на извънземни цивилизации

Преди дни международен екип, ръководен от Джейн Грийвс от Университета в Кардиф, излезе с новината, че може би са открили следи от извънземен живот на Венера. 

На повърхността на планетата е открит фосфин - рядък и отровен газ. Неговото наличие не може да се обясни по никакъв друг начин, освен с евентуалното присъствие на някакви форми на живот.

Снимка 496198

Източник: iStock

На Земята фосфинът е най-често продукт на индустриални процеси, но се създава и от анаеробни микроорганизми, като бактерии и микроби. Затова и предположението на изследователите е, че те може да населяват и Венера и да произвеждат този газ, определян като "биоподпис", предава Independent.

Повърхността на Венера е с много висока температура и с висока киселинност, което я прави много трудна за живеене. В по-горните пластове обаче условията са малко по-поносими и именно там се смята, че е може да се намери фосфинът.

NASA, новите снимки на Марс и какво разбираме от тях

Марс отблизо в невиждани досега кадри

Червената планета от различна перспектива

Тъй като облаците над повърхността са с висока киселинност, те биха елиминирали газа, ако няма някакъв активен негов източник. А за такъв може да се смятат именно анаеробните организми, които евентуално обитават Венера. Все пак, съществува и вариантът дали отровният газ да бъде продукт от химичен или геоложки процес, който все още е неясен.