Няма как темата за извънземните да остави някого равнодушен. Откакто се помним, живеем с идеята, че един ден ще ги срещнем. Фантастичните филми ни помогнаха дори да придобием представа как изглеждат. Въображението ни свърши останалата работа.

НАСА, извънземните и вероятните срещи с третия вид

Вероятно сме срещали извънземно, без да разберем

Размисли и страсти на един учен от NASA

Съвсем скоро астрономи завършиха най-сериозното до момента търсене на извънземни цивилизации. Те сканираха 10,3 милиона звезди с радиотелескоп в Австралия.

Специалистите търсели "техноподписи", например комуникационни сигнали, които може да са от интелигентни извънземни същества. Те биха могли да бъдат доказателства за възможен живот извън Слънчевата система, съобщи Reuters.

Снимка 495716

Източник: iStock

С мрежата "Мърчисън" в Западна Австралия учените се опитали да открият нискочестотни радиосигнали от звезди в съзвездието с латинско име Vela.

"Не е изненадващо, че не открихме нищо", каза астрофизикът Чиноа Трембли. "Търсенето на живот извън Слънчевата система е голямо предизвикателство. Не знаем кога, как, къде или какъв сигнал можем да получим, който да насочва, че не сме сами в галактиката".

Едуард Сноудън, "Permanent Record", кацането на Луната, извънземните и съществуват ли те

Има ли извънземни и кацал ли е човек на Луната

Едуард Сноудън дава отговор на тези въпроси

"Макар и изследването да достигна 100 пъти по-надълбоко и нашироко от досегашните, то обхвана сравнително малко звезди", обяснява астрофизикът Стивън Тингей от университета "Къртин". "Десет милиона звезди изглеждат много, но по изчисленията ни в Млечния път има около 100 милиарда звезди. Така че сме изследвали само около 0,001% от галактиката ни".