ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 1 час и 30 минути
  • Режисьор: Яна Титова
  • В главните роли: Маргарита Стойкова, Петра Църноречка, Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Васил Бинев, Жаклин Дочева
  • С какво да се подготвим: "Доза щастие"

Четири години след като режисьорът Яна Титова пожъна успех с "Доза щастие", на голям екран вече е и вторият ѝ пълнометражен филм - "Диада". Това, което обединява двата, са разтърсващите и вдъхновени от реални събития истории, отразяващи съвременни теми и проблеми. Но въпреки че "Диада" излиза след "Доза щастие", е замислен първи и то първоначално като късометражен проект. С течение на времето обаче прераства в нещо по-мащабно и търпеливо изчаква почти десет години, докато види бял свят.

Още преди официалната си премиера, новият филм на Яна Титова, която освен негов режисьор, е и сценарист, вече обиколи няколко града в страната и натрупа положителни отзиви от публиката. На специалната си прожекция във Варна "Диада" впечатли зрителите, критиката и журито на "Златна роза" толкова много, че създаде прецедент. За първи път в историята на фестивала голямата награда за най-добър филм се присъди на два филма, като единият е именно "Диада".

"Диада" - първи трейлър на новия пълнометражен филм на Яна Титова

Порнография, сводничество, секс с учител - на какво е готово едно 16-годишно момиче, за да сбъдне мечтата си

След "Доза щастие", Яна Титова ни потапя в сложния свят на тийнейджърите

Признанията за него обаче не се изчерпаха с това, защото му бяха отредени още цели три награди. Освен че филмът получи и отличието на критиката, Маргарита Стойкова, която е в главната роля, бе избрана за най-добра актриса. Наградата за режисура пък Яна Титова грабна заради "умението си да създава динамични и многопластови сцени и да поддържа темпото на филма".

Снимка 641498

Източник: Светослав Стоянов

"Диада" действително е такъв - наситен със събития и персонажи разказ, който проследява един ден от живота на две тийнейджърки. 16-годишната Дида (Маргарита Стойкова) живее в малък град, но има голяма мечта. Тя копнее да замине при майка си в Америка, където да учи рисуване, но когато разбира, че разполага с броени часове, за да събере сериозна сума пари за самолетния билет, животът ѝ се преобръща.

Тогава решава да потърси помощ от най-добрата си приятелка Ива (Петра Църноречка), но не среща разбиране. Още по-малко такова може да очаква от възрастните около нея. А с натрупващите се проблеми в училище, задачата става още по-сложна и за Дида следва изпитание след изпитание.

Снимка 641510

Източник: Светослав Стоянов

На фона на нишката от ситуации, в които се забърква Дида, се оформя темата, която изпъква най-силно във филма, а именно конфликтът между поколенията и отношенията между родители, деца, учители, най-добри приятели. Още заглавието на филма е ключ, че човешките взаимоотношения са в центъра на сюжета, защото "диада" всъщност означава група от двама души и силната връзка помежду им.

Парадоксално или не обаче, главната героиня Дида е лишена от подкрепа и любов, води тежък живот, но борбеният ѝ характер я докарва до предел в името на мечтата. Въпреки че действието на филма се развива в едва 17 часа, то е едно истински динамично пътуване в света на емоциите на тийнейджърите.

Снимка 641493

Източник: Светослав Стоянов

"Диада" поставя открито на масата болезнени теми - за тормоза в училище, за липсата на внимание, грижа и разбиране от страна на родители, учители, дори и приятели. Това е неудобната истина на действителността днес, която много хора се страхуват да изрекат на глас, но за която филмът настоява, че трябва да се говори. Историята в "Диада" сякаш крещи колко необходим е диалогът между деца и възрастни и приканва в киносалоните всички, най-вече тийнейджърите заедно с родителите и учителите.

Светът на децата е представен по автентичен начин, който Яна Титова постига по два основни начина. Единият е с избора на млади и непрофесионални актьори за главните роли. Вероятно противно на очакванията на мнозина обаче Маргарита Стойкова и Петра Църноречка са впечатляващо убедителни.

Снимка 641499

Източник: Светослав Стоянов

Другото специфично за филма е, че Яна Титова пише сценария в реалната среда на училище в Ямбол. И все пак, в "Диада" градът не е назован и това съвсем не е случайно, защото една подобна история може да се развие навсякъде. За да се достигне до максимална достоверност, режисьорката и сценарист базира цялата история на действителни разкази, които е прочела или чула от познати.

Маргарита Стойкова в “Диада” - момичето, което спечели “Златна роза” за най-добра актриса с първата си роля във филм

Момичето, което още на 19 спечели награда за най-добра актриса

Маргарита Стойкова за първата си главна роля в “Диада” и сложния свят на тийнейджърите

И предвид всичко казано дотук, едва ли има начин зрителят да остане безучастен към истинността, представена на екрана. "Диада" е представен по вълнуващ и разтърсващ начин, с цел да отвори очите, ушите и съзнанието на всички ни за проблемите, за които си мислим, че не засягат точно нас. И наред с това, да накара всеки отделен човек да запита сам за себе си - докъде е готов да стигне за мечтите си и каква цена е готов да плати.

"Диада" е по кината от 10 ноември