Щом сме влюбени, то целувката има място в ежедневието ни. И щом имаме около себе си хора, които обичаме, тя е един от начините да им го покажем.

Днес, 6 юли, е Световен ден на целувката. Англичаните са първите, които решават, че трябва да имат подобен празник. А след това постепенно и другите, сред които и ние, приобщават тази традиция към ежедневието си. Така през 2006 г. е обявен за международен празник, пише The Sun.

Да, това е един от онези дни, който трудно се вписва в графата с истински празници, но е поредният повод да бъдем малко по-усмихнати. А и е толкова лесно да се включим в празненствата - трябва просто да целунем някого.

Снимка 486811

Източник: iStock

В Библията се говори за целувката като знак на уважение. Откакто съществуват поезия и проза, тя винаги е някъде там, вплетена в думите и редовете. И до ден-днешен се спори откъде е възникнал този ритуал сред хората, но и сред животните. Те също допират муцуни, за да покажат любов и привързаност.

Но няма спор, че целувката е израз на най-силните и красиви чувства. Освен това, тя е истински полезна за нас.

Когато се целуваме, в организма се отделят хормоните допамин и окситоцин. Първият е един от хормоните на щастието, много важен за психичното ни и емоционално здраве, а вторият ни кара да се чувстваме все по-влюбени с всяко следващо допиране на устните.

Снимка 486809

Източник: iStock

Те са и една от ерогенните зони в тялото. Най-тънкият слой кожа, който се намира върху тях, ги прави изключително чувствителни. Затова и целувките са задължителни за любовната игра. Те активират част от мозъка, която ни настройва на палава вълна.

Дрямката и колко e продължителността на идеалната за здравето ни

Защо е задължително да имаме следобедна дрямка

Не само приятна, но и много полезна

Но целувките не бива да присъстват в ежедневието ни само тогава, а винаги, когато ни се отдаде възможност за тях, защото са един лесен и наистина приятен начин да се борим със стреса и тревожността. Освен това, понижават кръвното, лекуват главоболието и подобряват имунната система, предава Healthline.