Виждаме слънцето всеки ден на небето. Но този бегъл поглед не ни дава и най-малката представа какво всъщност представлява тази огромна звезда в центъра на Слънчевата система

Добре че са учените, за да можем да надникнем много по-близо до повърхността на Слънцето, което знаем, че е съставено от магнитни полета и гореща плазма.

Благодарение на апарата Solar Orbiter, изстрелян през февруари от базата на NASA във Флорида, днес имаме най-близката снимка на горящата звезда, правена някога.

Кадрите са направени, докато апаратът прелетява между орбитите на Венера и Меркурий. Разстоянието до Слънцето е цели 47 милиона мили. То може да ни се струва невероятно голямо, каквото и всъщност е, но е и най-близкото, достигано някога, до голямата звезда в Слънчевата система.

От него можем да видим обичайните високоенергийни изригвания по повърхността на Слънцето, които наподобяват тези на малък вулкан. Кадрите са заснети през средата на юни, когато Solar Orbiter е още в тестови период.

Луната, металните оксиди под повърхността й и как е възникнал естественият спътник на Земята

Луната не е това, което предполагахме

Изненада дори и за учените

Очаква се в следващите месеци той да скъси дистанцията със Слънцето до 26 милиона мили, когато ще можем да имаме и още по-детайли снимки от повърхността и от така интересните за учените "нано пламъци". През 2022 г. пък апаратът ще изпраща регулярно снимки на огромната звезда, за да подпомогне нейното по-добро изучаване, предава Daily Mail.