Луната е естествен спътник на нашата планета и небесното тяло, което виждаме всяка вечер. Въпреки че човешки крак е стъпвал на нея, а изследването й продължава десетилетия наред (и не спира и днес), тя все още има с какво да ни изненада.

Луната, астронавтите и най-странните вещи, които са оставили там

Най-странните предмети, попадали на Луната

Ето и как са се озовали там

По последни данни от Lunar Reconnaissance Orbiter към NASA, на Луната има много повече метал, отколкото досега се предполагаше. Става дума за железни и титанови оксиди, открити под повърхността.

А това откритие веднага поставя под въпрос начина, по който е възникнал спътникът на Земята, както и самата наша планета. Досега основната теория бе, че небесно тяло с размерите на Марс се е сблъскало със Земята преди милиарди години. Тялото, причина удара, се разпада на парчета от него, като разрушава и част от нашата планета.

Снимка 487357

Източник: iStock

Тези огромни отломки формират пръстен около Земята, който обаче с времето и под натиска на гравитацията, се преобразува в естествения спътник, който днес наричаме Луна.

Теорията обаче не се покрива напълно с новите открития, а противоречи на химичния състав на Луната. В по-високите планински участъци от спътника има по-малки количества металоносими минерали, колкото на Земята. Те са в по-голяма концентрация в дълбоките низини, както и в кратерите, предава Space.

Юпитер, луната Европа и може ли да съществува извънземен живот на нея

Луната, на която вероятно съществува живот

Далеч от нас, но в Слънчевата система

Това, според NASA, подкрепя хипотезата, че под повърхността на Луната има заровени метални находища, които се разкриват постепенно от сблъсъците на метеори с нейната повърхност. Освен това, цялостната концентрация на метални оксиди на естествения спътник е по-голяма, отколкото на нашата планета, което е сериозно подозрение, че той може би не се е появил така, както се смяташе досега.