Сезонът на барбекюто е в разгара си и вероятно на редица негови почитателите вече са им писнали обичайните ястия, които всеки втори приготвя на огъня.
Всъщност вариантите, с които можем да разнообразим менюто, са много. Оказва се, че редица зеленчуци и плодове, които не бихме запекли дори и във фурната, стават чудесни, ако ги приготвим на въглища.
Кръстоцветните зеленчуци като карфиола и брюкселското зеле, са плътни и обемни - две черти от характера им, които ги правят идеални за барбекюто.
Източник: iStock
Карфиолът обаче е нашият фаворит в случая. Когато го печем на въглища, той поема от пушека и омеква, но без да се разпадне.
От него се получават вкусни вегетариански пържоли, стига да го разрежем по съответния начин. Преди да го сложим на огъня, трябва да го намажем със зехтин или олио. След това го изпичаме за десетина минути и на финала го овкусяваме с любимите ни подправки.
Източник: iStock
Авокадото на вид е доста деликатно, но и то би останало цяло, след като го махнем от огъня. Стига да не прекаляваме обаче. Трябват му около две-три минути, не повече.
Преди това го разрязваме наполовина, махаме костилката и намазваме хубаво от всички страни с масло. После можем да го сервираме с яйчена или друга салата, която внимателно поставяме във вдлъбната му част, и сме готови.
Източник: iStock
Динята е един от най-сочните плодове, които познаваме. Затова и тя е последният вариант за барбекю, за който бихме се сетили. Но по нищо не отстъпва на традиционните храни за скара. От нея стават чудесни предястия и десерти.
Всичко зависи от това какво точно ни се хапва. За целта я режем на резени и предварително овкусяваме със съответните солени или сладки подправки.