Според данни от Бюрото по трудова статистика на САЩ за 2021 г. средната сума пари, изразходвана за храна в едно домакинство, е 5259 долара годишно, или около 438 долара на месец.

Либърти Барос - момичето, което прави зашеметяващо количество шпагати за минута

Момичето, което прави зашеметяващо количество шпагати за минута

Това ли е най-гъвкавото момиче в света

Софи Юел-Андерсен обаче разкрива как заобикаля тези цени в магазина за хранителни стоки, като практикува нетрадиционен метод, за който се кълне, че й е спестил стотици долари от храна. Тя харчи само 90 долара годишно за хранителни стоки, след като решава да прибягва до контейнера за всяка друга храна, от която се нуждае.

Юел-Андерсен, датчанка, която сега живее в Сидни, Австралия, разкрива колко много пари е успяла да спести от хранителни стоки. В акаунта си в TikTok и Instagram управителката на ресторант документира обиколките й до различните контейнери за боклук в нейния район, като показва на последователите си колко (качествена) храна намира.

"Толкова много добра храна отива просто на боклука, а супермаркетите знаят, че има хора, които не могат да си позволят да ядат", обяснява Юел-Андерсен. Във видеоклипове, споделени в социалните мрежи, 30-годишната датчанка често намира храни в контейнери за боклук зад супермаркети и ресторанти, които все още са в отлично състояние.

"Hawk Tuah" момичето Хейли Уелч най-накрая проговори за себе си

"Hawk Tuah" момичето Хейли Уелч най-накрая проговори за себе си

Какво сподели новата интернет звезда

Някои от тези храни включват портокали, домати, замразени ястия, чушки, банани, масло и сирене. Тя обяснява, че за първи път е започнала да се рови в контейнери преди четири години, след като сестра й споделя снимки на храна от кофи за боклук, които все още са годни за консумация.

"Наистина бях поразена от количеството отпадъци в тези контейнери за боклук", признава тя. Първоначално датчанката рови само за пресни продукти, но в крайна сметка започва да добавя други артикули към "кошницата" си.

"В контейнерите зад супермаркетите може да намерите цели пилета, бонбони, напитки. Веднъж намерихме 300 кенчета диетична кола, която все още беше в годност", спомня си тя. Разкрива, че повечето от храната, която намира, е или изхвърлена, защото срокът ѝ е изтекъл предишния ден, или има повредена опаковка и изглежда деформирана.

Момичето, което скъса с гаджето си, защото прекалява с ползването на спермата му като козметичен продукт за лицето си

Момичето, което скъса с гаджето си, защото прекалява с ползването на спермата му като козметичен продукт за лицето си

Неволите на един инфлуенсър

След като е попитана от свой последовател дали се страхува да не се разболее от консумация на храни, които са били изхвърлени, Юел-Андерсен отговоря, че честно казано не се тревожи много за това.

"Това, което правя, за да не си навлека някакво хранително разстройство, е да използвам сетивата си. Не вземам храна от контейнерите за боклук, която е мухлясала или която изглежда зле."

Според данни, получени от Министерството на земеделието на САЩ, в Съединените щати хранителните отпадъци се оценяват на между 30% и 40% от хранителните доставки. Изчислено е, че всяка година в тази страна се губят около 36 милиарда кг храна.

Най-големият дял от тях, 43%, е в домовете на потребителите. Близо толкова (40%) е на ниво търговия на дребно (ресторанти, хранителни услуги, магазини за хранителни стоки). От тази част от търговията на дребно около 30% са в магазините за хранителни стоки с умопомрачителните 4.4 милиарда кг годишно.

Юел-Андерсен отбеляза, че тя само се опитва да даде своя принос, за да сведе до минимум тези числа. "Веднъж намерих 10 напълно опаковани пици маргарита, авокадо, червен пипер и малко магданоз, комбинирах съставките и ги сервирах на приятелите си на вечеря", разкрива тя развълнувано пред Daily Mail.

Хейли Ходж - жената, която обиколи гробище, за да избере име за бебето си

Жената, която обиколи гробище, за да избере име за бебето си

И как е решила да кръсти момиченцето си

Разбира се, датчанката признава, че не всеки ще се чувства комфортно или в безопасност да се рови в боклука, за да намери годни за консумация храни, но посочва, че това работи за нея и поради това спестява стотици долари годишно от хранителни стоки.

"Ровенето в контейнери за боклук ми позволява да работя по-малко. Имам само четиридневна работна седмица", разкрива още тя. "Това ми носи толкова много финансова и лична свобода."