Емоционалната болка е част от процеса на скръб за повечето от нас, но за жените от племето Дани той включва и физическа болка. Когато техни близки умират, жените от отдалеченото индонезийско племе ампутират горната половина на пръстите си в ритуал, за да прогонят духовете. Смята се, че рязането на пръсти държи далеч неспокойния дух на починалия, както и че символизира болката от загубата.

Сентинелци: това ли е най-изолираното безконтактно племе на Земята

Най-изолираното безконтактно племе на Земята

Малкото, което знаем за тях

Тяхната необичайна практика на ампутация на пръсти, наречена Икипалин, е забранена от индонезийското правителство преди няколко години, обаче много от по-възрастните членове на племето продължават да остават без части от пръстите си през годините, така че по всичко личи, че тази практика все още продължава да се извършва в тайна.

Кои са Дани и защо режат пръстите си

Племето от 250 000 души живее дълбоко в планините на Западна Нова Гвинея и американският изследовател Ричард Арчболд съобщава, че ги е забелязал по време на полет над района през 1938 г.

Не е известно кога практиката с рязането на пръстите е започнала за първи път или защо са насочени към жени вместо към мъже. Факт е обаче, че това е обичаен ритуал, който се провежда в периода на скръб и обикновено се изпълнява от друг близък член на семейството. Често се използва каменно острие за ампутация на горната част на пръста. Но ампутациите могат да се извършват и без инструменти. След като пръстът бъде отстранен, отворената рана се обгаря, за да спре кървенето, а отделената част или се изгаря, или се заравя някъде на специално място.

Още по-странно и още по-плашещо

Обикновено рязането на пръстите се прави от по-възрастни жени, но има информация от изследователи за майки от племето, които отхапват върховете на пръстите на бебетата си като част от друг ритуал. Смятало се е, че ако една майка отхапе пръстите на детето си, това ще удължи живота му, тъй като ще бъде различно от другите деца.

Обвивки на пениса

През 2016 г. фотографът Те Хан Лин пътува до Папуа Нова Гвинея, за да прекара четири дни, живеейки и снимайки хората от Дани. Неговите интимни снимки показват хора от племето, носещи традиционен елемент от облеклото, известен като "котека" - обвивка на пениса.

Обикновено се прави от изсушен местен плод и първоначално се смята, че котеката е носена като демонстрация на сексуална мощ. Дани обаче го използват просто за да се покрият. В началото на 70-те години на миналия век индонезийското правителство стартира кампанията Operasi Koteka, известна още като Operation Penis Sheath, за да се опита да модернизира Дани, като ги насърчава да носят къси панталони вместо това. Но планът се проваля и мъжете от Дани все още носят въпросната обвивка около пенисите си.

Когато хората ядяха хора - странната болест, която уби хиляди

Когато хората ядяха хора - странната болест, която уби хиляди

Мистериозната болест куру сред канибалските племена, която оставя цели села в Папуа Нова Гвинея без жени

Мумифициране на воини

Друг изследовател, германецът Маркус Рот, посещава племето преди няколко години. Той казва, че освен рязането на пръсти, Дани мумифицират и най-добрите си воини. "Едно от удивителните неща, които видях, беше мумията на Курулу, за която се твърди, че е на поне 370 години."

Това е на особено силен, добър и всяващ страх войн, запазен в мъжката къща в селото и показван на посетителите с голяма доза гордост. "Казаха ми, че воинът е бил украсен с по една огърлица за всеки убит враг, както и че Дани обикновено пазят и съхраняват най-успешните си воини по този начин." Въпреки техните странни и плашещи обичаи, Маркъс казва, че се е наслаждавал на времето си с Дани. "Беше невероятно изживяване да общувам с тях - те са срамежливи, любопитни, диви и в същото време много сърдечни", казва той пред The Sun.