За първи път Рубен Ву вижда нюансите на необятното небе на американския Запад през прозореца на туристическия автобус, в който пътува.

Фотографът Ивайло Петров: "Изкуственият интелект е нещо, с което никой човек не може да се конкурира"

Фотографът Ивайло Петров: "Изкуственият интелект е нещо, с което никой човек не може да се конкурира"

Светът ни се трансформира с невероятни темпове, а къде остава истинското изкуство

Впоследствие британският визуален артист, който понастоящем живее в Чикаго, става известен с изображенията, които създава на отдалечени пейзажи, използвайки осветление от дрон чрез което подчертава скалисти върхове с ореоли или изписва фигури в небето - като сигнали от свръхестественост.

Дълго време обаче фотографията за него е само хоби, докато се фокусира върху музикалната си кариера като един от четиримата членове на синт-поп групата Ladytron.

Но когато през 2011 г. групата прекъсва съществуването си след пет студийни албума, той започва новото си начинание буквално от нулата.

Фотографските изображения на Ву използват класическата комбинация - светлина и пейзаж - но ги съчетават по трансформиращ начин. Често той започва със сумрачна вечерна светлина или мастилено-черните сенки на нощта, след което стратегически осветява части от сцената с помощта на специално конструирани дронове.

Този вид изкуство дотолкова се удава на Ву, че дори издава фотокнига през 2018 г. със заглавие Lux Noctis. В нея той помества и кадрите, които прави и за големи компании като Apple, Audi и Google. А през изминалото лято създава колосален проект за списание National Geographic, включващо снимки на Стоунхендж, в които загадъчният паметник е осветен от неговите дронове.

Родителите на Ву имигрират от Хонконг в Обединеното кралство още преди раждането му и той израства като интровертно дете в Ливърпул, което не се справя с училището. Очарован е от малък от научнофантастичните филми, които смесват извънземното с ежедневното, като например "Близки срещи от третия вид" на Стивън Спилбърг.

Визуализацията на филма, включваща отдалечени пустинни сцени, примесени със зловещи светлини, е формиращо вдъхновение за собствената му работа.

През 2013 г. той предприема първото си фотографско пътуване из САЩ. В резултат на това се появяват ярки изображения на Големия каньон и пустошта в Южна Дакота. А две години по-късно открива ефекта, който осветлението с дрон може да окаже върху естествения свят, пише CNN.

"Издигнах дрона над едни скали и бях абсолютно очарован това, което той създаде върху върху реалния пейзаж", обяснява той. "Той накара скалите да заблестят, достигайки до области, които иначе е невъзможно да се осветят изкуствено."

Така Ву започва да монтира светлини на дронове, които да отговорят на нуждите на всяка снимка. Впоследствие включва и звук в работата си заради собствения си музикален опит. Така започва да създава 15-секундни видеоцикли от своите изображения, показващи светлинни лъчи, образуващи шарки, или пък луната, която се "извива" в небето - и всичко това под ритмите на атмосферичната електронна музика, която продуцира.

Хелмут Нютон - фотографът, създал някои от най-сексапилните и подривни изображения в света

Хелмут Нютон - фотографът, създал някои от най-сексапилните и подривни изображения в света

Демонстрация на женско овластяване и еротични внушения

"Много хора казват, че работата ми е неземна - това е буквално първата дума, която изниква в съзнанието им", казва още фотографът. "Но аз просто се опитвам да покажа нашата планета от различен ъгъл. И има толкова много нови начини да я видим, които наистина могат да обновят гледната ни точка."