Тази година за седми пореден път се проведе конкурсът Milky Way Photographer of the Year. Той е инициатива на блога за туристическа фотография Capture The Atlas и има за цел да популяризира астрофотографията по света. Всяка година измежду стотици фотографи и хиляди кадри са отличени само 25 фотографа.

Михаил Минков - един българин сред 25-те най-добри астрофотографи в света и Milky Way Photographer of the Year за 2023 г.

На лов за звезди - един българин сред най-добрите астрофотографи в света

Как се снима Млечният път в 360-градусова панорама на зимната и лятната арка

В миналогодишното издание сред селектираните бе българинът Михаил Минков. Тази година обаче той не само е избран отново, но към него се присъединяват още двама сънародници. Така българите, които попадат сред най-добрите астрофотографи в света, са цели трима. Освен Михаил Минков, това са още Росица Димитрова и Тервел Куцев, разбираме от Mediapool.

"Тази година радостта ми е още по-голяма, защото споделям тази емоция с още двама колеги и приятели, като по този начин затвърждаваме позицията на България на картата на астрофотографската общност в световен мащаб", пише Михаил Минков в Instagram профила си.

От описанието му към фотографията, с която става финалист в конкурса, става ясно, че е заснета миналата година в пустинята Уади Рум в Йордания. Концепцията на The Vanity of Life ("Суетата на живота"), както е кръстен кадърът, е да подчертае яркия контраст между необятността на космоса и миниатюрната природа на човечеството.

"Композицията умишлено привлича фокуса на зрителя към малка фигура, подчертавайки нашата незначителност в голямата Вселена, докато величественото ядро на Млечния път доминира на фона", пише още в блога Capture The Atlas.

Виолина Младенова - пресечната точка на йогата с фотографията

Виолина Младенова - пресечната точка на йогата с фотографията

Йога инструкторката за пътуванията, за спортът като начин на живот и за снимането на красивите моменти

Росица Димитрова, която пък е българката, селектирана в конкурса Milky Way Photographer of the Year, е избрана с фотографията ѝ Blooming Bottle Tree ("Цъфтящо бутилково дърво").

Кадърът е заснет на остров Сокотра, Йемен, където може да се наблюдава едно от най-тъмните небета. Пред Млечния път на фокус са бутилковите дървета, които цъфтят само за няколко седмици през февруари и март. "Това е хипнотизираща гледка, която искате да изпитате отново и отново", казва още фотографката.

Третата избрана фотография пък е правена в не къде да е, а в България и по-точно - в Пирин. Нейният автор Тервел Куцев я кръщава The Kingdom of Perun ("Царството на Перун"), тъй като Пирин планина носи името на един от най-могъщите богове в славянската митология - Перун - богът на гръмотевиците.

"Незабравимо е усещането да стоиш под красивото нощно небе, любувайки се на царството на Перун", споделя за преживяването си по заснемането на кадъра фотографът.

От Шумахер и Хамилтън до Джокович и Надал - Любомир Асенов снима най-големите спортисти на планетата

От Шумахер и Хамилтън до Джокович и Надал - Любомир Асенов снима най-големите спортисти на планетата

Какво е да си единственият българин с достъп до всички състезания на F1

Всички 25 избрани фотографии за Milky Way Photographer of the Year са тук.