Гъбите са едни от най-полезните съставки и често се използват като заместител на месото в редица ястия. Особено от онези, които познават вкуса му и впоследствие стават вегетарианци.
Ерик Рипер е главен готвач на известния ресторант в Ню Йорк - Le Bernardin, който може да се похвали с три звезди "Мишлен". Заведението ги получава именно благодарение на менюто, което съставя основният кулинар в купхнята му.
През 2016 г. Рипер решава да приложи безупречната си техника и във вегетарианското дегустационно меню на Le Bernardin. Рецептите за едни от най-успешните си кулинарни шедьоври пулбликува в нигатна си Vegetable Simple. Между тях е и тази за талиатели с класическия италиански сос Болонезе, но неговото предложение е без месо.
Вкусът и текстурата на вегетарианския вариант на Рипер са изключително билзки до тези на традиционния Болонезе, но е много по-лек, заради което спокойно можем да си сипем допълнително.
Какво ни трябва
- 2 с. л. зехтин
- 1 лук шалот, ситно нарязан
- 1 скилидка чесън, ситно накълцана
- 4 ч. ч. цели гъби, които после нарязваме на ситно
- 3 гъби майтаке, ситно нарязани или смлени в кухненски робот
- 1 ч. ч. червено вино, намалено до 1/4
- 450 г. консервирани домати, пасирани в кухненски робот
- 1 ч. л. сос Sriracha (пикантен сос от чушки, включително халапеньо, захар, сол, вода, оцет и чесън)
- 350 г. талиатели
- 1/2 ч. ч. прясно настърган пармезан (по желание)
- Фина морска сол
- Прясно смлян бял пипер
Какво ги правим
В средно дълбок тиган загряваме зехтина на умерен огън и после задушаваме лука и чесъна за 2-3 минути.
След което добавяме гъбите и хубаво разбъркваме. Вдигаме градуса на котлона до средно силен и овкусяваме със солта и белия пипер. Държим ги там 3-4 минути, докато течността от гъбите се изпари малко.
Изсипваме виното и задушаваме зеленчуците, докато течността от сместа изчезне. Чак тогава прибавяме доматите и соса Sriracha (или негов еквивалент), като намаляваме котлона и оставяме да къкри за 30 минути. От време на време хвърляме по един поглед и разбъркваме.
Отново можем да овкусим със сол и бял пипер, но е въпрос на избор.
Докато стане готов сосът, слагаме талиателите да се сварят във вряща и подсолена вода.
Сервираме пастата в предварително загрети дълбоки чинии, най-отгоре сипваме от соса и по желание поръсваме с настърган пармезан.